DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat sâmbătă că este pregătit să salveze acordul nuclear şi să reia negocierile, inclusiv cu SUA, cu câteva ore înainte ca ţara sa să încalce o prevedere cheie a acordului, relatează dpa, potrivit agerpres.

Totuşi, sancţiunile americane vor trebui ridicate ca o precondiţie, a spus Rohani într-o conversaţie telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron.


Citește și : Ambasadorul britanic la Washington afirmă despre Administrația Trump că este ‘ineptă’ şi ‘unică în disfuncţionalitatea sa’

„Renunţarea la toate sancţiunile ar putea duce la începutul unor noi evoluţii între Iran şi grupul 5+1”, a spus el. Washingtonul a exclus însă acest lucru în trecut.

Grupul 5+1 include membri permanenţi ai Consiliului de Securitate şi Germania, care au încheiat acordul nuclear cu Iranul în 2015.

Afirmaţiile lui Rohani au fost făcute cu doar câteva ore înainte de începutul unei a doua faze a retragerii Iranului din acordul nuclear.

Acordul limita îmbogăţirea uraniului într-un grad de 3,67%. Nivelul este suficient pentru activităţi nucleare civile, inclusiv generarea de electricitate şi cercetarea mediaclă, dar nu şi pentru a produce o bombă.

Citește și : O navă cu zeci de migranţi a ajuns în portul italian Lampedusa, în ciuda interdicţiei lui Salvini

De duminică Iranul nu va mai respecta această limită şi, în funcţie de necesităţi, va îmbogăţi uraniul în orice grad, notează dpa.

Acest pas ar face ca prăbuşirea definitivă a acordului să fie chiar mai probabilă, deşi Rohani susţine că îmbogăţirea uraniului dincolo de limita prevăzută se înscrie în cadrul legal al textului.