DISTRIBUIȚI
misiones.minrex.gob.cu

Preşedintele iranian Hassan Rohani a îndemnat joi Europa să-şi ”intensifice eforturile” în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, scrie presa iraniană, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Republica islamică Iran este hotărâtă să păstreze deschise toate canalele care permit salvarea” acestu acord, a declarat Rohani.


Citește și : Vicepreşedintele american Mike Pence cere Arabiei Saudite să-l elibereze pe blogger-ul Raef Badaoui

”Europa trebuie să-şi intensifice eforturile în vederea realizării aşteptărilor legitime ale Iranului”, a subliniat el.

”Partea europeană şi partea iraniană (ale acordului) trebuie să încerce să ia măsuri echilibrate în vederea salvării” acestui pact.

”Există oameni în Statele Unite care nu vor ca încercările de a-l salva să reuşească”, a apreciat Rohani, avertizând că ”timpul care trece şi ocaziile pierdute (vor ajunge să oblige) Iranul să implementeze a treia etapă” a planului său în vederea reducerii angajamentelor pe care şi le-a asumat la Viena.

Consilierul diplomatic al lui Emmanuel Macron, Emmanuel Bonne, s-a întâlnit, la 11 iulie, cu Hassan Rohani, la Teheran, şi cu mai mulţi oficiali iranieni.

Palatul Elysée anunţa atunci că acţionează în vederea unei ”pauze” în escaladarea între Teheran şi Washington.

Acordul încheiat între Iran, o ţară petrolieră, şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) este fragilizat de retragerea în mai 2018 a Statelor Unite, care au reimpus ulterior sancţiuni economice. Acestea privează Republica islamică de beneficii la care aceasta se aştepta prin acest acord.

După ce a cerut, în zadar, altor părţi la acord să-i garanteze interesele împotriva sancţiunilor americane, Teheranul a început să se retragă, în mai, în mod progresiv, din anumite dintre angajamentele sale, anunţând că vrea ca, astfel, să-şi oblige partenerii să îşi asume responsabilitatea în salvarea acestui pact.

Citește și : Salvini sugerează că Italia ar putea organiza alegeri parlamentare anticipate

O consecinţă a acestei decizii este faptul că rezervele iraniene de uraniu îmbogăţit au depăşit, la începutul lui iulie, limita impusă de acord (300 de kilograme), iar Iranul îmbogăţeşte de-acum uraniu la un nivel de peste 4,5%, interzis de nivelul maxim la care s-a angajat în 2015 (3,6%).

Iranul a ameninţat de asemena să se retragă şi din alte angajamente, la începutul lui septembrie – ”a treia etapă” evocată de Rohani -, dacă europenii nu găsesc un mijloc de ocolire a sancţiunilor americane, pentru a-şi putea vinde petrolul.

Teheranul a acceptat prin Acordul de la Viena să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale care-o asfixiază economia.