DISTRIBUIȚI
Reuters

Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) vor fi singurii ”vinovaţi” ai unor ”grave consecinţe” ale normalizării relaţiilorlor lor diplomatice cu Israelul, a denunţat miercuri preşedintele iranian Hassan Rohani, relatează AFP, scrie news.ro .

”Cum aţi putut întinde mâna Israelulu? Iar după aia vreţi să le daţi baze în regiune? Veţi fi responsabili de toate consecinţele grave care vor decurge din asta”, a denunţat într-o alocuţiune televizată Rohani.


Citește și : Fumul degajat de incendiile din SUA trece Atlanticul şi ajunge în Europa

Preşedintele iranian – care nu a numit Bahrainul şi EAU – a făcut aceste declaraţii în cadrul unei şedinţe de Guvern, la o zi după semnarea la Washington a unor acorduri de normalizare a relaţiilor diplomatice între Israel şi cele două state arabe de la Golful Persic, sub patronajul preşedintelui american Donald Trump.

În discursul său, Rohani a atacat ”anumite state din regiune”, ai căror ”lideri nu înţeleg nimic din religie şi ignoră datoria pe care o au (…) faţă de naţiunea palestiniană”.

La începutul lui septembrie, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a acuzat EAU de ”trădarea lumii musulmane (…), a naţiunilor arabe, a ţărilor din regiune şi a Palestinei” prin faptul că au acceptat să-şi normalizeze relaţiile cu statul evreu.

Citește și : Polonia vrea să interzică creşterea animalelor pentru blană. Sute de fermieri au ieşit în stradă!

Ministerul iranian de Externe a acuzat sâmbătă monarhia din Bahrain că este de-acum ”complicea crimelor regimului sionist”.

EAU şi Bahrain sunt a treia şi a patra ţară arabă care stabilesc relaţii diplomatice cu Israelul, după Iordania, în 1994 şi Egipt, în 1979.

După revoluţia islamică din 1979, Iranul nu ratează nicio ocazie să-şi afirme ataşamentul faţă de apărarea cauzei palestiniene.