DISTRIBUIȚI
TASS

Şeful agenţiei spaţiale ruse ROSCOSMOS, Dmitri Rogozin, a afirmat joi că agenţia americană spaţială NASA intenţionează să continue cooperarea cu Rusia în explorarea spaţiului cosmic, în pofida presiunilor din partea Washingtonului, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

”Americanii insistă şi ne cer să continuăm zborul navetei Soiuz cu astronauţi americani”, a declarat Rogozin la canalul de televiziune Rossia 24.


Citește și : Orban consideră că trebuie să se „lupte“ cu Macron deoarece este liderul forţelor „pro-imigraţie”

”Ei ne-au cerut chiar să dezvoltăm o versiune a navetei spaţiale Soiuz care poate să zboare spre Lună şi să se întoarcă, în scopul de a crea un sistem de transport spaţial de backup”, a adăugat el.

Comentând recenta anulare de către NASA a vizitei sale în februarie în SUA, Rogozin a afirmat că a fost victima unei dispute între administraţia preşedintelui Donald Trump şi Congresul SUA.

Cu toate acestea, NASA, potrivit lui Rogozin, susţine cooperarea sa cu Rusia, deoarece ”înţelege perfect că înfiinţarea unei platforme selenare orbitale este cea mai complicată problemă”, care nu poate fi soluţionată de unul singur.

În opinia lui Rogozin, NASA nu doreşte să implementeze acest program fără sprijinul Rusiei, deoarece crede că riscurile vor depăşi limitele rezonabile.

Rusia doreşte să continue cooperarea în domeniul spaţial cu SUA, dar să aibă un partener predictibil, liber de orice ”turbulenţă” politică, a mai spus oficialul rus.

Citește și : Unificarea Belarusului cu Rusia ‘nu se află pe ordinea de zi’ pe plan bilateral (Lukaşenko)

Rogozin a amintit că fosta URSS a fost de acord cu realizarea zborului comun Apollo-Soiuz în timpul Războiului Rece, în iulie 1975. Prin urmare, ROSCOSMOS va aştepta ca situaţia să se calmeze în SUA şi i-a invitat în Rusia pe administratorul NASA Jim Bridenstine şi pe colegii săi să discute despre viitoarea cooperare, a mai spus Rogozin.