DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a repetat vineri ameninţarea că îi va ucide pe traficanţii de droguri, în ciuda unui raport al ONU care acuză încălcări ale drepturilor omului în cadrul campaniei antidrog, transmite dpa, potrivit agerpres.

Într-un discurs televizat, Duterte a salutat succesul poliţiei filipineze, care a confiscat 756 de kilograme de clorhidrat de metamfetamină, denumit local ‘shabu’, în urma unei razii la un depozit de la nord de Manila. Operaţiunea a inclus arestarea a doi suspecţi filipinezi şi a unui cetăţean chinez.


Citește și: Lego donează 4 milioane de dolari pentru combaterea rasismului

Captura de shabu – unul din drogurile cele mai populare în Filipine – a fost una din cele mai mari după 2016, când Duterte şi-a început mandatul de şef al statului. Valoarea estimată de poliţie este de circa 5,1 miliarde de pesos (circa 102 milioane de dolari).

Preşedintele li s-a adresat direct traficanţilor: ‘dacă îmi distrugeţi ţara distribuind shabu (în valoare de) 5,1 miliarde de pesos, vă omor’. El a trecut apoi la apărătorii drepturilor omului, cărora le-a transmis un mesaj început cu o insultă vulgară, în care a arătat că în Filipine există deja un nod de transport de droguri iar uriaşa cantitate confiscată ar fi fost consumată de milioane de oameni.

Citește și: IBIZAGATE: Heinz-Christian Strache spune că a fost DROGAT!

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a afirmat joi că încălcarea drepturilor civile în Filipine s-a agravat din cauză că Duterte foloseşte un limbaj ‘incendiar’ prin care încurajează utilizarea forţei violente pentru combaterea traficului de droguri şi a ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale. ‘De la lansarea campaniei guvernamentale împotriva drogurilor ilegale, în 2016, datele oficiale arată că au fost ucişi 8663 de oameni, iar potrivit unor estimări bilanţul real este de peste trei ori mai mare’, arată raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite.