DISTRIBUIȚI
Philippine President Rodrigo Duterte checks the scope of a Chinese-made CS/LR4A sniper rifle during the presentation of thousands of rifles and ammunition by China to the Philippines Wednesday, June 28, 2017, at Clark Airbase in northern Philippines. According to a government statement the firearms form "part of the military aid package by China in relation with the emerging threat of terrorism and piracy in southern Philippines." (AP Photo/Bullit Marquez)

Preşedintele filipinez, Rodrigo Duterte, a anunţat că guvernul său nu va mai cumpăra armament din Statele Unite după ce administraţia preşedintelui Donald Trump a ameninţat că va impune sancţiuni ţărilor care achiziţionează echipament militar rusesc, a informat vineri o sursă oficială citată de EFE, potrivit agerpres.

„Nu voi accepta să cumpăr (din SUA). Nu este bine pentru filipinezi să li se spună ce să facă”, a declarat Duterte, amintind că americanii l-au criticat puternic pentru războiul său contra drogurilor.


Citeşte şi: Proteste de amploare în Argentina. Oamenii s-au săturat de austeritatea lui Macri!

Într-un discurs rostit la o ceremonie militară şi făcut public de biroul său, preşedintele filipinez a indicat că va înlocui armamentul din SUA, aliat tradiţional politic şi militar, cu echipament provenit nu doar din Rusia, ci şi din Coreea de Sud şi Israel, ţări pe care le-a vizitat în 2018.

Un acord militar între Filipine şi SUA, negociat anul trecut, este blocat în Congresul american, după ce mai mulţi senatori au refuzat să-l susţină din cauza încălcărilor drepturilor omului în cadrul campaniei antidrog iniţiate de Duterte, în care şi-au pierdut viaţa mii de oameni.

Citeşte şi: SUA au început retragerea militară din Siria

Spre deosebire de declaraţiile preşedintelui, secretarul filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana, a anunţat luna trecută că ţara sa va cumpăra 16 elicoptere americane Black Hawk, pentru circa 240 milioane de dolari, în locul unui echipament rusesc mai ieftin, în scopul evitării sancţiunilor.

Autorităţile de la Manila au în vedere, în următorii cinci ani, achiziţii militare de circa 5,6 miliarde dolari, pentru a îmbunătăţi capacitatea de apărare, anul trecut fiind cumpărate avioane de luptă din Coreea de Sud, nave de logistică din Indonezia şi vehicule blindate şi rachete din Israel.