DISTRIBUIȚI
Zimbabwe Today

Robert Mugabe a hotărât să demisioneze din funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe, după câteva ore de când partidul său care se flă la putere l-a demis de la conducere după 37 de ani, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată negocierilor.

ZANU-PF i-a oferit duminică fostului lider în vârstă de 93 de ani, în încercarea de a încheia criza politică în mod paşnic, mai puţin de 24 de ore pentru a părăsi funcţia de preşedinte al ţării, altfel va fi pus sub acuzare şi adus să dea socoteală în faţa unui tribunal.


Sursa a precizat că armata lucrează la o declaraţie de demisie împreună cu Mugabe, fără a da mai multe detalii.

Televiziunea publică ZBC a transmis că Robert Mugabe se va adresa în curând poporului.

Duminică, ziarul Herald a publicat imagini de la întâlnirea preşedintelui cu generalii armatei, iar o sursă din televiziune a afirmat că un car de transmisie a fost trimis la preşedinţie pentru a se pregăti de anunţ.

Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, a fost destituit, duminică, din funcţia de lider al organizaţiei politice şi înlocuit cu Emmerson Mnangagwa, vicepreşedinte pe care el l-a demis la începutul acestei luni, pentru a pregăti postul pentru soţia lui, Grace Mugabe.

Mugabe este singurul preşedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenţei, în 1980.

Soţia lui, în vârstă de 52 de ani, care dorea să îi urmeze soţului în fruntea ţării, a fost, de asemenea, exclusă din partid, împreună cu cel puţin trei miniştri.

Mnangagwa, fost reponsabil cu securitatea statului, este cunoscut drept „The Crocodile”. El este prima opţiune pentru ocuparea postului de lider al guvernului interimar de după Mugabe.

Sute de mii de oameni s-au adunat, sâmbătă, în centrul Harare, capitala Zimbabwe, pentru a cere demisia preşedintelui Robert Mugabe. Protestul, descris iniţial ca un „marş de solidaritate” s-a transformat într-o sărbătoare care are în centru armata.

La lăsarea serii, mulţimea a pornit în marş spre reşedinţa preşedintelui Mugabe, unde el se află în arest de câteva zile. Oamenii au sărbătorit sfârşitul erei Mugabe, privind momentul ca pe o a doua declarare a independenţei.

De la plasarea în arest la domiciliu, miercuri, Mugabe şi-a făcut apariţia în public doar vineri, când a participat la o ceremonie.

Scenele de sâmbătă din Harare reflectă furia şi frustrarea care au cuprins cele 16 milioane de oameni din Zimbabwe, după aproape 20 de ani de management greşit al economiei, perioadă care a început cu confiscarea fermelor deţinute de albi, în 2000.

Banca centrală a încercat să iasă din probleme prin emiterea de numerar, dar asta a înrăutăţit lucrurile, ducând la o hiperinflaţie.

Cel puţin 3 milioane de cetăţeni ai Zimbabwe au emigrat, în încercarea de a găsi un trai mai bun, cei mai mulţi dintre ei, în Africa de Sud.