DISTRIBUIȚI
Robert Mugabe/Reuters

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai mult de trei decenii şi a murit vineri la vârsta de 95 de ani, a fost declarat erou naţional, a anunţat preşedintele Emmerson Mnangagwa, potrivit AFP, potrivit news.ro .

Zanu-PF, partidul aflat la putere din 1980, “s-a reunit şi i-a acordat statutul de erou naţional pe care îl merită pe deplin”, a spus Mnangagwa într-o intervenţie televizată la Harare.


Citește și : Încă o lovitură pentru Johnson: Camera Lorzilor a adoptat legea care împiedică un Brexit fără acord

Preşedintele a menţionat că ţara va fi în doliu până la funeraliile lui Mugabe, a căror dată încă nu a fost anunţată.

Robert Mugabe a fost primul preşedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenţei, în 1980. Născut la 21 februarie 1924, în ceea ce a fost Rhodesia, Mugabe a fost închis mai mult de un deceniu fără să fi fost judecat după ce a criticat guvernul de acolo în 1964. În 1973, când încă se afla în închisoare, a fost desemnat liderul partidului Zimbabwe African National Union (Zanu), între fondatorii căruia s-a numărat. Declarat iniţial marxist, apoi simplu socialist, el a fost prim-ministru din 1980 până în 1987, apoi, până în 2017, preşedinte al statului. Considerat un erou al războiului de independenţă, a condus ţara cu o mână de fier, punând căluş opoziţiei şi ruinându-i economia.

Citește și : Şefa diplomaţiei suedeze părăseşte guvernul pentru a se dedica familiei

În noiembrie 2017, Robert Mugabe a hotărât să demisioneze din funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe, la câteva ore de când partidul său care se afla la putere l-a demis de la conducere după 37 de ani. Acuzat de management greşit, Mugabe a fost, înainte de a demisiona, subiectul principal al protestelor care au împărţit ţara mai multe luni.

La conducerea statului i-a urmat Emmerson Mnangagwa.