DISTRIBUIȚI
T-Online

Ecologiştii germani, reuniţi în congres la Bielefeld, au reales cu o vastă majoritate în fruntea partidului tandemul format din Annalena Baerbock şi Robert Habeck şi şi-au reafirmat ambiţia de a se poziţiona ca formaţiune guvernamentală, relatează AFP, potrivit agerpres.

Robert Habeck şi Annalena Baerbock, de altfel singurii candidaţi, au obţinut 90,4%, respectiv 97,1% din voturile celor circa 800 de delegaţi prezenţi la congresul din nord-vestul Germaniei. Rezultatul este spectaculos pentru Annalena Baerbock, care la congresul Verzilor de la Hanovra, în ianuarie anul trecut – prima sa participare -, nu a întrunit decât 65%.


Citește și : Autoritățile franceze au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor de la Paris

Cu tandemul Habeck-Baerbock în frunte, Verzii au progresat la 20% şi chiar peste din intenţiile de vot şi au înregistrat succese la alegeri regionale şi la alegerile europene din mai.

Problema desemnării unui „cap de listă”, adică a unui singur candidat la postul de cancelar la următoarele alegeri legislative federale, în 2021, nu a fost încă tranşată.

Atât Habeck (49 de ani), cât şi Baerbock (38) provin din aşa-zisul curent „realist”, centrist şi moderat, opus aripii „Fundi” („fundamentalişti”), care înclină spre stânga.

Platforma partidului are la bază lupta împotriva încălzirii globale, dar va trebui să-şi extindă oferta politică pentru a putea accede la guvernare, iar congresul de la Bielefeld are pe agendă şi problema locuinţelor şi economiei germane, notează AFP.

Citește și : La un an de la debutul mişcării ‘vestelor galbene’, în întreaga Franţă au fost lansate apeluri la manifestaţii