DISTRIBUIȚI

Comisia Electorală din Belarus a respins marţi candidatura la alegerile prezidenţiale a opozantului Viktor Babariko, închis din iunie şi considerat a fi principalul rival al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit AFP şi Reuters, transmite şi agerpres.

Comisia Electorală a votat în unanimitate împotriva candidaturii lui Babariko la scrutinul prezidenţial de la 9 august, pe motiv că acest fost bancher este acuzat că nu şi-a declarat toate veniturile, mai exact că a scos din ţară 430 de milioane de dolari prin scheme de spălare de bani, şi că a primit finanţări străine pentru campania sa.


Citeşte şi: România ÎŞI SUSPENDĂ activitatea Secţiei Consulare la Washington

Decizia deschide calea pentru ca Aleksandr Lukaşenko, lider care conduce Belarus cu o mână de fier din 1994, să rămână la putere.

În campania pentru aceste alegeri, Lukaşenko a denunţat virulent, într-un gest rar, ceea ce el consideră a fi o ingerinţă a Moscovei în scrutinul din Belarus, acuzaţie respinsă de Kremlin.

Relaţiile sale cu Moscova s-au degradat pe fondul disputei privind tariful pentru livrările ruseşti de petrol.

Lukaşenko a lăsat de înţeles că rivalul său Viktor Babariko ar fi susţinut de Moscova.

Citeşte şi: Ziua Franţei este sărbătorită sobru; Macron îşi prezintă planul post-epidemie

Fost director al unei bănci filială a gigantului de gaz rusesc Gazprom, Babariko este în arest preventiv din iunie.

Prezentându-se ca apărător al antreprenorilor, el s-a lansat în campanie criticând sistemul economic din Belarus, în mare parte controlat de stat.