DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Ritmul de ajungere la neutralitatea climatică de către statele membre ale Uniunii Europene trebuie să ţină cont de nivelul de dezvoltare economică şi de punctele diferite de pornire către tranziţia energetică, a declarat joi prim-ministrul Mateusz Morawiecki înaintea summitului UE de la Bruxelles, transmite dpa, potrivit agerpres.

Costul transformării energetice în Polonia va fi ‘mult mai ridicat’ în comparaţie cu alte ţări care ‘au avut mai mult noroc în deceniile anterioare şi şi-au bazat sistemele energetice pe alte surse de energie’, a explicat Morawiecki.


Citește și : Franţa va primi 400 de solicitanţi de azil din Grecia ‘în lunile următoare’

Premierul polonez a dat exemplul Franţei, care şi-a dezvoltat energia nucleară ‘şi se bucură acum de un sistem cu emisii scăzute’.

Polonia trebuie să ţină cont, de asemenea, de impactul economic şi social al tranziţiei energetice, a adăugat Morawiecki.

‘Nu putem fi de acord cu modelul de transformare a economiei care va dăuna societăţii poloneze’, a mai spus prim-ministrul polonez înaintea summitului UE.

La reuniunea de la Bruxelles, liderii europeni vor încerca să ajungă la un acord asupra obiectivului de neutralitate în materie de emisii de carbon până în 2050, propunere care se află în centrul ‘Pactului ecologic’ prezentat de Comisia Europeană şi care este primit cu reticenţă de trei ţări din Est – Polonia, Ungaria şi Cehia.

Citește și : Noua Zeelandă va importa din SUA piele pentru a trata arsurile supravieţuitorilor erupţiei vulcanului Whakaari