DISTRIBUIȚI
Youth Incorporated Magazine

Modelele privind schimbările climatice ar trebui modificate astfel încât să anticipeze cu mai multă acurateţe ritmul încălzirii globale, susţine un nou studiu israeliano-chinez, citat de Xinhua, scrie agerpres.

Gradul în care aerosolii – particule fine aflate în suspensie în aer – răcesc Pământul a fost mult subestimat, se arată într-o cercetare condusă de Universitatea Ebraică din Ierusalim.


Citește și : Bulgaria: 43 de arestări în cadrul unei operaţiuni împotriva finanţării terorismului internaţional

Oamenii de ştiinţă de la universitatea din Israel şi de la Institutul de Meteorologie din Provincia Shaanxi, China, au conceput o nouă metodă prin care pot fi calculate separat efectul curenţilor de aer verticali care duc la formarea norilor şi cantitatea de aerosoli din nori.

În cadrul estimărilor anterioare, calculele nu includeau componenta vântului, ci doar cantitatea de aerosoli din nori cu efect de răcire.

Pe baza imaginilor satelitare, oamenii de ştiinţă au aplicat această metodologie la pătura de nori de joasă altitudine de deasupra oceanelor lumii, între Ecuator şi 40 de grade latitudine sudică.

Prin această nouă metodă, cercetătorii au putut calcula cu mai multă acurateţe efectul de răcire al aerosolilor asupra bugetului de energie al Pământului. Ei au descoperit că efectul de răcire al aerosolilor este de aproape două ori mai mare faţă de estimările anterioare, în timp ce Pământul se încălzeşte.

În cazul în care, în comparaţie cu ceea ce se credea anterior, aerosolii conduc într-adevăr la creşterea efectului de răcire, acest lucru înseamnă că încălzirea ca urmare a impactului gazelor cu efect de seră a fost la rândul ei mai mare decât se estimase, au concluzionat oamenii de ştiinţă.

Citește și : Camera Reprezentanţilor va verifica dacă Trump l-a îndemnat pe Cohen să mintă despre proiectul imobiliar din Rusia

Prin urmare, acest fenomen de încălzire permite emisiilor de gaze cu efect de seră să întreacă efectul de răcire al aerosolilor şi să ducă la o creştere a temperaturilor la nivel global în comparaţie cu estimările anterioare.

Potrivit studiului, eforturile globale de îmbunătăţire a calităţii aerului prin dezvoltarea unor carburanţi mai prietenoşi cu mediul şi arderea unei cantităţi mai mici de combustibili fosili ar putea dăuna Pământului prin reducerea numărului de aerosoli care răcesc atmosfera.