DISTRIBUIȚI

Rise Above, o navă umanitară ce salvează migranţi pe Marea Mediterană, a acostat în Sicilia în noaptea de luni spre marţi, după unda verde dată în acest sens de autorităţile italiene, a anunţat ONG-ul german Lifeline, care închiriază nava, informează AFP, potrivit agerpres.

„Odiseea celor 89 de persoane salvate şi nouă membri ai echipajului s-a încheiat. Rise Above a intrat în portul din Reggio Calabria. Sperăm că totul va decurge bine şi că toate persoanele aflate la bord vor putea debarca”, a scris ONG-ul pe contul său de Twitter.


Citeşte şi: Coreea de Nord califică drept nefondate acuzaţiile SUA că ar furniza armament Rusiei – Black News

Patru migranţi au fost evacuaţi din raţiuni medicale, duminică, de pe această navă de gabarit mic în raport cu alte trei nave ale ONG-ului care operează în prezent în Mediterana şi care se lovesc de refuzul noului guvern italian de a debarca toţi pasagerii lor.

După săptămâni pe mare, nava sub pavilion german Humanity 1, al ONG-ului SOS Humanity, a fost autorizată să acosteze duminică în Catania, pentru a debarca 144 de persoane, în principal femei şi minori. Cu toate acestea, la bord au mai rămas 35 de migranţi adulţi de sex masculin, pe care Italia nu-i vrea.

Geo Barts, nava organizaţiei Medici fără Frontiere (Medecins sans Frontieres, MSF), sub pavilion norvegian, a acostat la rândul său duminică seara în Catania, iar autorităţile italiene au autorizat să debarce 357 de persoane, printre care copii, refuzând totodată debarcarea altor 215.

Deocamdată doar nava Ocean Viking a ONG-ului european SOS Mediterranee şi sub pavilion norvegian nu a primit încă permisiunea de a acosta într-un port italian şi marţi dimineaţa naviga în largul oraşului Siracuza.

Citeşte şi: Germania îşi dublează finanţarea pentru protecţia pădurilor la nivel global – Black News

„Situaţia de la bordul Ocean Viking a devenit insuportabilă pentru cele 234 de persoane salvate de pe mare. După 17 zile la bord, sănătatea lor mentală este grav afectată: mulţi suferă de insomnie şi dau semne vizibile de anxietate şi depresie”, şi-a exprimat ONG-ul luni îngrijorarea.

Noul guvern italian, cel mai de dreapta după cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, s-a angajat să urmeze o linie dură faţă de migranţi, iar ministrul de interne italian Matteo Piantedosi a declarat că migranţii salvaţi pe mare sunt responsabilitatea statului sub al căror pavilion navighează navele.