DISTRIBUIȚI

Météo France, serviciul meteorologic francez, a avertizat sâmbătă asupra riscului ”ridicat” de avalanşe care s-ar putea produce duminică în Savoie şi Haute-Savoie în urma căderilor de zăpadă prognozate pentru noaptea de sâmbătă spre duminică în regiunile muntoase din aceste departamentele, potrivit AFP, scrie agerpres.

„Riscul de avalanşă va fi net ridicat duminică. Acesta va fi puternic, de nivelul 4, pe o scară de 5 trepte, în special în masivele Mont Blanc, Chablais, Aravis şi Beaufortain”, a precizat institutul meteorologic într-un comunicat.


Citește și : Shutdown-ul din SUA, cel mai lung din istorie

Un ”episod de căderi de zăpadă”, prognozat pentru noaptea de sâmbătă spre duminică, ar putea fragiliza stratul de nea, acoperit ”cu un strat recent, care se poate spulbera foarte uşor”.

„Pe numeroase pante, trecerea unui singur schior ar putea declanşa o avalanşă”, se mai spune în comunicat. ”În pus, viteza vântului va creşte duminică în cea mai mare parte dintre masivele alpine”.

Zăpada va deveni ”foarte instabilă duminică în straturile sale superioare”, sporind riscurile de declanşare a avalanşelor ”chiar în zonele îndepărtate faţă de creste”, a precizat la rândul său prefectura Haute-Savoie.

Cantităţi importante de zăpadă (70 cm la altitudinea de 1.800 metri) sunt aşteptate şi vor fi „în special propice declanşărilor de avalanşe”.

„Avalanşele spontane în urma acestor noi ninsori vor mobiliza cantităţi importante de zăpadă”, mai precizează instituţia.

Citește și : Armata israeliană a localizat şi ultimul tunel transfrontalier al Hezbollah-ului

Météo France precizează că riscul ”va rămâne puternic luni, din cauza vântului care persistă şi a unui nou episod de ninsoare anunţat pentru noaptea de duminică spre luni în masivele din Alpii de Nord”.