DISTRIBUIȚI

Ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan, a lansat luni un apel la calm după escaladarea ‘extrem de periculoasă’ între Iran şi SUA după moartea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac american la Bagdad, potrivit AFP, scrie agerpres.

‘Este cu siguranţă un moment extrem de periculos’, a declarat ministrul în faţa jurnaliştilor, referitor la schimbul de ameninţări între Washington şi Teheran după raidul american de vineri la Bagdad în care au fost ucişi un influent comandant iranian şi mai mulţi însoţitori ai săi.


Citește și : Trump voia să distrugă axa pro-Iran asasinându-l pe Soleimani, dar a întărit-o (experţi)

‘Sperăm să vedem că actorii iau toate măsurile necesare pentru a evita orice escaladare şi provocare suplimentare’, a adăugat el.

Prinţul Faisal s-a exprimat după o reuniune la Riad a miniştrilor de externe din ţările riverane Mării Roşii şi Golfului Aden.

La reuniune, miniştrii au semnat actul de constituire a acestui for ce are ca membri Arabia Saudită, Egipt, Iordania, Sudan, Yemen, Eritreea, Djibouti şi Somalia. Această iniţiativă îşi propune să consolideze securitatea regională, au informat media de stat saudite.

Uciderea generalului Soleimani amplifică temerile privind izbucnirea unui conflict major în Orientul Mijlociu, iar Arabia Saudită, la fel ca Emiratele Arabe Unite (EAU), ambele aliate ale Washingtonului, se tem de eventuale represalii iraniene.

Regele Salman al Arabiei Saudite a subliniat necesitatea de a fi luate măsuri pentru dezamorsarea tensiunilor, în cadrul unei convorbiri telefonice sâmbătă cu preşedintele irakian Barham Saleh.

Citește și : Patriarhul rus Kirill i-a felicitat pe creştinii ortodocşi de rit vechi cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun

Prinţul moştenitor Mohammad bin Salman l-a însărcinat pe prinţul Khalid bin Salman, fratele său mai mic şi viceministru al apărării, să se deplaseze la Washington şi Londra pentru a pleda în favoarea unei dezescaladări, a dezvăluit la sfârşitul săptămânii trecute cotidianul saudit Asharq al-Awsat.

Ambasada SUA de la Riad i-a avertizat duminică pe cetăţenii americani care locuiesc în apropierea bazelor militare şi instalaţiilor petroliere şi gaziere în regatul saudit asupra ‘riscului crescut de atacuri cu rachete şi drone’.