DISTRIBUIȚI
News.com.au

Arabia Saudită a ameninţat duminică SUA cu represalii dacă Washingtonul o va sancţiona în urma dispariţiei jurnalistului şi disidentului saudit Jamal Khashoggi, care nu a mai fost văzut din data de 2 octombrie, când a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

‘Regatul (Arabiei Saudite) respinge total orice ameninţare sau tentativă de a-l slăbi, indiferent că ea vine prin ameninţări cu impunerea de sancţiuni ori prin presiune politică’, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil saudit, citat de agenţia oficială SPA.


Citește și : Tiruri de mortieră dinspre zona tampon în nord-vestul Siriei, în pofida retragerii armelor grele (OSDO)

Reacţia survine declaraţiei date sâmbătă de Donald Trump, care a ameninţat Arabia Saudită cu o ‘pedeapsă severă’ dacă se va dovedi că jurnalistul Khashoggi a fost asasinat la ordinul autorităţilor de la Riad.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad, nu a mai fost văzut de când a intrat în consulatul ţării sale la Istanbul, pe 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale viitoare cu o cetăţeană turcă.

Autorităţile turce afirmă că Jamal Khashoggi nu a mai părăsit clădirea, dar Riadul susţine contrariul.

Turcia a anunţat joi că Arabia Saudită a fost de acord cu formarea unui grup de lucru comun pentru a ancheta cazul, inclusiv pentru efectuarea unei percheziţii în consulat, dar sâmbătă ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că saudiţii încă nu cooperează deplin şi nu au permis deocamdată intrarea anchetatorilor turci în clădirea consulatului.

Citește și : China caută o „soluţie constructivă” pentru a evita un război comercial cu SUA (guvernator)

Potrivit ediţiei de sâmbătă a cotidianului turc Sabah, anchetatorii turci ar fi descoperit înregistrări făcute de Jamal Khashoggi cu ceasul său Apple, care ar sugera că el a fost torturat şi ucis. Doi oficiali turci au declarat anterior pentru Reuters că Jamal Khashoggi purta un ceas negru Apple când a intrat în consulat şi că dispozitivul era conectat cu telefonul mobil lăsat afară, informaţii neconfirmate deocamdată de vreo altă sursă.