DISTRIBUIȚI

Un bărbat a murit şi zeci de persoane au fost rănite la Minsk în timpul protestelor de duminică seara împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale din Belarus, a anunţat luni o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, potrivit AFP şi Reuters, transmite și agerpres.


‘Un tânăr a suferit un traumatism cranian mortal după ce a fost lovit de un vehicul’ al forţelor de ordine în cursul manifestaţiilor din centrul capitalei, a indicat luni ONG-ul Viasna, într-un comunicat, precizând că ‘zeci’ de persoane rănite se află în prezent în spitale din Minsk.

Citeşte şi: Palestinienii au ‘bombardat’ Israelul cu baloane incendiare

Aceeaşi sursă a anunţat că mai mult de 200 de protestatari au fost arestaţi duminică, în special în timpul reprimării manifestaţiilor din cursul nopţii. Cel puţin 110 arestări au fost operate la Minsk, în apropierea secţiilor de vot sau la proteste. Arestări au avut loc şi în alte cel puţin zece oraşe, a indicat Viasna, într-un bilanţ comunicat prin serviciul de mesagerie Telegram.

Reuters relatează că agenţia de presă rusă RIA a informat, citând Ministerul de Interne din Belarus, că forţele de ordine au arestat în jur de 3.000 de oameni.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Carolina de Nord

Comisia Electorală Centrală a anunţat luni că, potrivit rezultatelor preliminare, preşedintele în exerciţiu al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a câştigat alegerile desfăşurate duminică în această ţară, obţinând 80,23% din voturi.

Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoară de engleză devenită principalul rival al lui Lukaşenko în alegerile prezidenţiale, a întrunit 9,9% din voturi, a indicat Comisia.