DISTRIBUIȚI
AP

Electorii republicani din Virginia de Vest (West Virginia) au ales marţi un protejat al lui Donald Trump pentru a-i reprezenta în alegerile de la jumătate de mandat din noiembrie, însă un alt candidat susţinut de fostul preşedinte american a pierdut alegerile primare din Nebraska, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Aceste două state puţin urbanizate înclină în mod clar de partea republicanilor, iar candidaţii ieşiţi câştigători în aceste alegeri primare au toate şansele să fie aleşi la toamnă şi, prin urmare, să întărească sprijinul de care beneficiază deja Donald Trump în Congres sau în executivele locale. Iar Donald Trump va avea nevoie de aceste întăriri dacă doreşte să candideze din nou la preşedinţia SUA, în 2024, notează France Presse.


Vezi şi: Zelenski a vorbit în parlamentul Maltei (VIDEO): ‘Nu-i lăsaţi pe ruşi să abuzeze de insula voastră!’ – Black News

În Nebraska, Donald Trump susţinea oficial candidatura lui Charles Herbster, un sexagenar care a făcut avere în industria creşterii animalelor. Herbster, care viza postul de guvernator, a fost acuzat de agresiuni sexuale de opt femei, printre care o deputată locală, acuzaţii pe care el le neagă în bloc.

Însă în final electorii l-au ales pe adversarul său Jim Pillen, potrivit estimărilor CNN şi New York Times, după numărarea a 93% din sufragii. Pillen, înalt responsabil universitar conservator, beneficia de susţinerea actualului guvernator Pete Ricketts, el însuşi neputând candida din nou după ce a cumulat două mandate.

În Virginia de Vest, unde marţi au avut loc alegeri primare generate de o redistribuire electorală, fostul preşedinte republican a decis să-l susţină pe reprezentantul Alex Mooney, care le-a câştigat în faţa unui alt reprezentant republican, David McKinley.

Şi aici, alegerea lui Donald Trump nu era pe gustul guvernatorului statului, Jim Justice, care şi-a oferit sprijinul pentru McKinley.

Acesta din urmă l-a supărat pe fostul preşedinte după ce a votat programul de reformare a infrastructurii dorit de Joe Biden şi a susţinut înfiinţarea unei comisii de anchetă asupra asaltului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului.

„Iubesc West Virginia. Felicitări lui Alex Mooney pentru Marea sa Victorie!!!”, a reacţionat Trump pe Truth Social, noua sa reţea socială.

În total, circa zece state americane organizează în mai alegeri primare pentru a decide cine va fi candidatul lor republican pentru alegerile legislative de la mijloc de mandat, „midterms”.

Citeşte şi: Washingtonul minimalizează semnificaţia noii fişe tehnice a Taiwanului care scoate din sărite Beijingul – Black News

Donald Trump a obţinut deja un succes în Ohio, cu victoria lui J.D.Vance, care iniţial nu era favoritul său, dar care a avut flerul să solicite şi să obţină sprijinul miliardarului devenit politician.

Rezultatele candidaţilor susţinuţi de Trump în Nebraska şi Virginia de Vest sunt urmărite îndeaproape de Partidul Republican, pentru a-şi face o idee despre influenţa reală a fostului preşedinte asupra partidului.