DISTRIBUIȚI
Heavy.com

Secretarul de stat american Rex Tillerson a reiterat joi apelul către China de a renunţa la livrările de petrol către Coreea de Nord, afirmând că acesta este cel mai bun mijloc de a încuraja negocierile cu privire la programul nuclear nord-coreean, relatează agerpres .

„Chinezii fac deja destul, dar considerăm că ar putea face mai mult în ce priveşte petrolul. Le cerem să reducă şi mai mult livrările de petrol”, a afirmat Tillerson, care l-a primit la Washington pe omologul său german Sigmar Gabriel.


„Aceasta a fost arma cea mai eficace ultima dată când nord-coreenii au venit la masa negocierilor”, a adăugat şeful diplomaţiei SUA.

Citește și : Teheranul îi interzice preşedintelui bulgar să survoleze Iranul

Miercuri, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a declarat că SUA cheamă toate ţările să taie legăturile diplomatice şi comerciale cu Coreea de Nord, ameninţând cu „distrugerea completă” a regimului nord-coreean „în caz de război”.

Odată cu ultimul său tir de rachetă intercontinentală, Coreea de Nord „a ales agresiunea” mai curând decât un proces paşnic. „Dacă vine războiul, să nu vă îndoiţi: regimul nord-coreean va fi distrus complet”, a arătat diplomata americană, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de urgenţă pe tema dosarului nord-coreean după noul test de rachetă al Phenianului.

„Trebuie să continuăm să tratăm Coreea de Nord ca un paria”, a cerut de asemenea Nikki Haley, solicitând Chinei, primul partener economic al Phenianului, să oprească orice livrare de petrol către regimul nord-coreean. Acesta, a denunţat diplomata SUA, continuă să obţină produse derivate din petrol graţie unor transferuri de la navă la navă, pe mare.