DISTRIBUIȚI
Heavy.com

Secretarul de stat american Rex Tillerson a apărat vineri ”valorile” americane, într-un discurs despre ”respect”, rostit în plină polemică referitoare la declaraţiile atribuite lui Donald Trump despre imigranţii proveniţi din ”ţări de rahat”, relatează AFP.

”Valorile contează”, a estimat Tillerson, făcând elogiul ”diversităţii” şi al ”diferenţelor”, atât din cadrul naţiunii americane, cât şi din cel al Departamentului de Stat. ”Respectând diferenţele noastre, pe parcursul vieţii şi în culturile noastre, noi vom creşte şi aceasta ne permite de asemenea să creştem ca instituţie”, a adăugat el. ”Steaua noastră polară este această idee a respectului datorat fiecăruia”, a mai spus Tillerson, conform agerpres .


Discursul său era programat de mult timp şi a fost redactat înainte de izbucnirea polemicii, a dat asigurări presei un înalt responsabil al Departamentului de Stat, Steve Goldstein. ”Secretarul de stat ar fi pronunţat oricum acest discurs”, a adăugat el.

Citește și : Un deputat lituanian acuzat de hărţuire sexuală și-a depus mandatul

Preşedintele american este din nou ţinta unor critici din cauza unor declaraţii pe care le-ar fi făcut în cursul unei reuniuni la Casa Albă. Potrivit senatorului democrat Dick Durbin, care era prezent şi care a confirmat vineri relatările mai multor media americane, Trump a calificat mai multe stat africane şi Haiti drept ”ţări de rahat”.

Preşedintele a contestat cuvintele respective, dar a recunoscut că a folosit un limbaj ”dur”.

Referindu-se la un alt subiect, Tillerson a mai anunţat în acelaşi discurs că toţi diplomaţii americani şi angajaţii locali ai ambasadelor SUA vor urma un curs de instruire ”anti-hărţuire” în următoarele luni.

”Toţi angajaţii americani din întreaga lume vor urma un curs de instruire anti-hărţuire timp de 90 de zile” şi angajaţii locali ”până la 1 iunie”, a declarat Tillerson, în contextul scandalului Weinstein, care a provocat o avalanşă de acuzaţii de hărţuire şi agresiuni sexuale în SUA şi în lume.