DISTRIBUIȚI

O înregistrare video cu o tânără femeie agresată sexual de o bandă de adolescenţi într-un autobuz la Casablanca a stârnit revoltă, a condus la arestări şi a redeschis o dezbatere amară despre violenţa împotriva femeilor în Maroc, ţară musulmană, relatează marţi Reuters. 

Înregistrarea, postată duminică pe reţele de socializare, arată patru băieţi care molestează sexual o femeie, râzând, rupându-i hainele şi insultând-o în arabă.


Femeia – despre care autorităţile afirmă că suferă de dislexie – este văzută în lacrimi, strigând după ajutor, în timp ce nimeni nu intervine – nici şoferul autobuzului, nici pasagerii.

Hărţuirea sexuală şi abuzul faţă de femei sunt frecvente în Maroc, unde un sondaj naţional a constatat că aproape două treimi dintre femei au experimentat abuz fizic, psihologic, sexual sau economic. La începutul lunii august, o înregistrare video arătând o mulţime de bărbaţi care urmăreau o tânără pe o stradă din Tanger a provocat rumoare în presă.

Luni, autorităţile marocane au anunţat că au arestat şase băieţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani pentru „presupusă implicare în agresiunea asupra femeii” şi i-au pus sub anchetă.

Deşi înregistrarea video a declanşat o condamnare pe scară largă pe reţelele de socializare şi în mass-media locale, unii utilizatori au acuzat-o pe femeie că „i-a provocat pe bărbaţi cu haine indecente”.

Un bărbat a scris pe Facebook: „Condamn actul, dar acoperă-te. Erai uşor de dezbrăcat”.

Organizaţia caritabilă marocană „Nu-mi atinge copilul” a făcut apel la martorii prezenţi la incident să iasă în faţă pentru „a deferi justiţiei această hoardă barbară care a atacat cu neruşinare o femeie tânără”.

Compania de transport public M’Dina Bus a condamnat incidentul şi colaborează cu autorităţile din regatul nord-african, care încearcă să atragă investitori şi turişti prezentându-se ca un loc sigur.