DISTRIBUIȚI
ABC

Prestigioasa revistă germană Der Spiegel a anunţat vineri, de la sediul său din Hamburg, că introduce un mecanism de sesizări în speranţa de a descoperi eventualele nereguli din materialele sale în urma unui scandal din 2018 legat de fabricarea unor articole, potrivit DPA, scrie agerpres.

Noul forum dedicat sesizărilor urmăreşte să investigheze imparţial punctele de controversă, iar membrii săi vor fi trei angajaţi ai revistei: un jurnalist de reportaje, un editor de ştiri şi şeful departamentului juridic.


Citește și : Mii de oameni fug zilnic din calea atrocităților comise în Burkina Faso

Decizia este rezultatul direct al scandalului din jurul lui Claas Relotius, văzut altădată ca un reporter vedetă cu numeroase premii, care a izbucnit în 2018.

Relotius a fost descoperit că a inventat discuţii, evenimente şi contexte pentru a-şi accentua materialele, de la relatări plasate în apropiere de graniţa dintre SUA şi Mexic şi până la interviuri cu copii irakieni şi sirieni din zone de război sau o fişă documentară despre Donald Trump.

Noul mecanism pentru plângeri, sau ombudsman, va prelua activitatea comisiei numite de revistă pentru a investiga munca lui Relotius.

Citește și : Putin dă vina pe Occident pentru tensiunile cu Ucraina: ‘Se tem de un concurent global!’

Jurnalistul a lucrat pentru o serie de publicaţii de ştiri, inclusiv pentru agenţia de presă DPA. În 2010, scrie DPA, el a oferit trei relatări ample în calitate de corespondent din Israel, care au fost eliminate din arhiva agenţiei germane de presă, împreună cu fotografiile aferente.

Lui Relotius i-au fost retrase şi premiile jurnalistice obţinute.