DISTRIBUIȚI
The Rev. Joseph Lowery speaks during a press conference with a coalition of civil rights and attorneys groups saying African-American judges are disappearing from the bench in one of Georgia's most heavily-populated black counties and being replaced by white appointees Thursday, May 24, 2012, in Atlanta. (AP Photo/David Goldman)

Carismaticul reverend Joseph Lowery, cofondator cu Martin Luther King al Convenţiei Baptiste de Sud şi veteran al luptei pentru drepturile civile din Statele Unite, a murit vineri, la vârsta de 98 de ani, scrie AFP, scrie news.ro .

A murit liniştit, înconjurat de fiicele sale, a anunţat într-un comunicat Institutul Joseph & Evelyn Lowery, salutând „bogata moştenire în serviciu şi a luptei” pentru drepturile civile.


Citește și : Bilanț tragic la nivel mondial: Peste jumătate de milion de persoane au fost infectate cu COVID-19

Născut la Huntsville, în Alabama (sud), el a fost ales să pronunţe binecuvântarea în 2009 în timpul învestiturii lui Barack Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, care i-a înmânat în acelaşi an „Medal of Freedom”, cea mai înaltă distincţie a SUA.

„Vorbea tare, vorbea puternic şi nu renunţa niciodată. A manifestat în toată America”, i-a adus omagiu un coleg de luptă şi membru al Camerei Reprezentanţilor John Lewis, într-o declaraţie pentru ziarul The Atlanta Journal-Constitution.

Citește și : În plină pandemie de covid-19, SUA refuză să suspende sancţiunile internaţionale

Cea mai mare organizaţie de apărare a afro-americanilor, National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), l-a numit pe reverendul Lowery „decanul” mişcării pentru drepturile civile, în semn de recunoştinţă pentru decenii de luptă contra discriminării rasiale, din cauza cărora a fost închis de mai multe ori.