DISTRIBUIȚI

Reuniunea prevăzută între ruşi şi americani pentru a discuta posibila reluare a inspecţiilor lor în cadrul tratatului New Start, un acord-cheie de dezarmare nucleară, a fost amânată pe termen nelimitat, a anunţat luni diplomaţia rusă, notează AFP, potrivit agerpres.

„Sesiunea Comisiei consultative bilaterale privind Tratatul ruso-american Start, programată iniţial la Cairo în perioada 29 noiembrie – 6 decembrie, nu va avea loc la datele indicate”, a făcut cunoscut Ministerul rus de Externe, citat de agenţia TASS.


Citește și: Premierul Sunak se angajează să menţină ajutorul militar pentru Ucraina

„Evenimentul este amânat pentru o dată ulterioară”, a adăugat sursa.

Potrivit Washingtonului, Moscova nu a justificat amânarea reuniunii de la Cairo. „Nu am primit un răspuns real de la ruşi cu privire la motivul pentru care au amânat-o”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby.

El a adăugat că speră că discuţiile vor fi reluate „cât mai repede posibil”. „Este important nu doar pentru cele naţiunile noastre, este important pentru restul lumii”, a insistat purtătorul de cuvânt.

Această amânare intervine în luna a noua a ofensivei ruse din Ucraina şi într-un context în care tensiunile dintre Moscova şi Occident sunt maxime.

Anunţând reuniunea la începutul lui noiembrie, Washingtonul a spus că speră într-o întâlnire „constructivă”, subliniind importanţa dialogului în pofida conflictului din Ucraina, cu scopul de a „reduce riscurile”.

Ultima reuniune a acestei comisii consultative datează din octombrie 2021.

Rusia a anunţat la începutul lui august suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la bazele sale militare în temeiul tratatului New Start, pretinzând că acţionează ca răspuns la obstacolele americane în calea inspecţiilor similare ruse în Statele Unite.

Citește și:  Ucişi, răniţi sau dispăruţi, copiii din Ucraina sunt şi ei victime ale războiului

Tratatul New Start este cel mai recent acord bilateral de acest gen care leagă cele două mari puteri nucleare ale lumii.

Semnat în 2010, acesta limitează arsenalele celor două ţări la maximum 1.550 de focoase desfăşurate de ambele părţi, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în 2002. De asemenea, limitează la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele.

În ianuarie 2021, Vladimir Putin l-a prelungit pe cinci ani, până în 2026, reaminteşte AFP.