DISTRIBUIȚI
AP News

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană s-au reunit joi la Innsbruck, în Austria, pentru a concretiza noul plan de stopare a migraţiei, însă participanţii nu au putut indica niciun progres substanţial în privinţa subiectelor în dispută, transmite dpa, potrivit agerpres.

Reuniunea de la Innsbruck, prima a miniştrilor de interne sub preşedinţia austriacă a Consiliului UE, a avut loc la două săptămâni după acordul pe tema migraţiei, intervenit la summitul european, şi care include propunerea de creare a unor centre de debarcare în Africa de Nord pentru migranţii salvaţi în Marea Mediterană, precum şi înfiinţarea unor centre pe teritoriul european.


Citește și : Brexit: Libertate de mişcare pentru studenţi şi muncitori din Marea Britanie în UE şi viceversa (raport)

‘S-a putut observa că toţi participanţii din toate ţările văd migraţia drept o chestiune care va defini viitorul Europei’, a declarat ministrul german Horst Seehofer.

După sosirea valului de refugiaţi în 2015, încrederea cetăţenilor europeni poate fi recâştigată doar prin punerea în aplicare a planului liderilor UE, a adăugat Seehofer.

Omologul său austriac Herbert Kickl, care a prezidat reuniunea, a afirmat însă că ‘scopul nostru astăzi este să explorăm poziţiile noastre respective’.

Toţi participanţii au fost de acord că o protecţie mai puternică a frontierelor UE trebuie să constituie prioritatea, a mai spus Kickl.

Diplomaţi au afirmat însă că progresele rămân incerte din cauza timpului scurt scurs între summitul UE la care a fost adoptat planul şi reuniunea de la Innsbruck.

Obiectivul lui Seehofer a fost să consolideze sprijinul faţă de acordurile de preluare a migranţilor cu ţări precum Italia şi Grecia. Berlinul intenţionează să trimită în curând acorduri-cadru altor guverne, a indicat el.

Cu toate acestea, ministrul italian Matteo Salvini a susţinut că astfel de discuţii pot începe doar după ce Uniunea Europeană va lua măsuri pentru a împiedica noi sosiri şi va repartiza migranţi mai echitabil între ţările membre.

Potrivit diplomaţilor, apelul lui Salvini pentru o împărţire a poverii a rămas însă fără răspuns la Innsbruck, doar puţine state, precum Grecia şi Luxemburg, sprijinind poziţia Romei.

Citește și : UE rebuie să fie ”foarte, foarte atentă” în legătură cu imigraţia, deoarece ea ”pune stăpânire pe Europa” (Trump)

În pofida diferenţelor, Kickl, Seehofer şi Salvini s-au întâlnit în cursul dimineţii şi au promis să coopereze pentru a aduce ‘ordine’ în situaţia actuală a migraţiei în UE şi să ţină sub control frontierele Uniunii.

Pe de altă parte, unii miniştri de interne şi alţi oficiali au reacţionat cu prudenţă faţă de planul Austriei ca UE să nu mai accepte cereri de azil pe teritoriul său, la ambasadele din străinătate şi în centrele de debarcare propuse.

‘Nicio preşedinţie nu are dreptul de a suspenda Convenţia de la Geneva privind protecţia refugiaţilor’, a declarat ministrul luxemburghez al afacerilor externe şi imigraţiei, Jean Asselborn, o opinie susţinută şi de miniştrii din Portugalia şi Grecia, precum şi de comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.