DISTRIBUIȚI
wtop.com

Consiliul de Securitate al ONU a avut vineri o reuniune cu uşile închise foarte aşteptată privind situaţia din Kashmirul indian, unde au avut loc ciocniri între sute de manifestanţi şi poliţie, relatează AFP şi dpa, scrie agerpres.

Potrivit dpa, reuniunea pe tema statului Jammu şi Kashmir a fost prima din ultimele decenii, iar Pakistanul pretinde că a obţinut o victorie diplomatică.


Citește și : Justiţia austriacă abandonează ancheta împotriva serviciilor secrete germane

Reuniunea, cerută de China la solicitarea Pakistanului, a avut loc în contextul în care tensiunile din acest teritoriu au escaladat după ce guvernul indian a revocat statutul special al Kashmirului.

„Această întâlnire invalidează afirmaţia Indiei că Jammu şi Kashmir este o problemă internă pentru India. Astăzi lumea întreagă discută despre statul ocupat şi situaţia de acolo”, a declarat după reuniune ambasadorul pakistanez la ONU, Maleeha Lodhi.

Pakistan şi India controlează doar părţi din Kashmir, dar fiecare revendică întreaga regiune de când au obţinut independenţa faţă de Marea Britanie, în 1947. O altă parte din Kashmir este controlată de China.

Ambasadorul Chinei la ONU a acuzat India de escaladarea tensiunilor în Kashmir, afirmând că guvernul de la New Delhi a încălcat un acord bilateral.

Ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că acţiunea India „a pus probleme şi intereselor suverane ale Chinei”.

„O astfel de practică unilaterală a Chinei nu este validă în relaţia cu China şi nu va obstrucţiona exercitarea de către China a suveranităţii şi jurisdicţiei administrative asupra acestui teritoriu”, a spus Zhang Jun în cadrul reuniunii cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU.

Anularea de către India a articolului 370 de constituţia Indiei, care conferea un statut special statului Jammu şi Kashmir şi o anumită autonomie, a provocat o escaladare în disputa îndelungată privind controlul regiunii.

Citește și : Trei marinari ruşi, printre ostaticii răpiți de piraţii din largul coastei Camerunului

Ambasadorul indian la ONU Syed Akbaruddin a acuzat Pakistanul că incită la violenţă în Kashmir şi a reiterat poziţia Indiei că Kashmirul este o „problemă internă”.

„Utilizarea terorii pentru a încerca să-ţi promovezi scopurile nu este modul în care se comportă statele normale. Puneţi capăt terorii pentru a declanşa convorbiri”, a declarat Akbaruddin.

Înainte de reuniunea Consiliului de Securitate, Kumi Naidoo, secretarul general al Amnesty International, a declarat că India „a aruncat vieţile oamenilor obişnuiţi într-un vârtej, supunându-i la o suferinţă care nu era necesară, pe lângă anii de încălcări ale drepturilor omului pe care i-au îndurat deja”.

„Oamenii din Jammu şi Kashmir nu trebuie trataţi ca pioni într-o criză politică, iar comunitatea internaţională trebuie să ceară la unison ca drepturile omului să fie respectate”, a spus Naidoo.