DISTRIBUIȚI
hurriyetdailynews.com

Reuniunea anuală a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE), prezentată drept „cea mai mare” conferinţă europeană privind drepturile omului, a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat vineri organizaţia, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Statele participante au decis în unanimitate că aceasta nu va avea loc în 2020 din cauza circumstanţelor unice, imprevizile şi fără precedent legate de pandemia de coronavirus”, a explicat organismul cu sediul la Viena într-un comunicat. „Decizia prin consens (…) nu stabileşte niciun precedent pentru organizarea ei în viitor”, a precizat preşedinţia albaneză a OSCE.


Citește și : Putin ‘nu-şi ia mâna’ de pe Belarus. Lukaşenko este aşteptat luni la Moscova!

Prezentată de OSCE drept „cea mai importantă conferinţă europeană anuală privind drepturile omului”, această reuniune reuneşte sute de reprezentanţi ai celor 57 de state participante, care au posibilitatea de a dialoga cu apărători ai drepturilor omului.

Creată la momentul Războiului Rece, OSCE reprezintă un forum de negociere pentru securitate şi drepturile omului care acoperă întreaga Europă, Turcia, fostele republici din spaţiul sovietic, dar şi SUA şi Canada.

De la jumătatea lui iulie, OSCE, afectată de divizări recurente, este privată de conducere, din cauza dezacordurilor între statele membre, între care Rusia, care cere o reechilibrare Est-Vest a principalelor funcţii.

Citește și : POTOP în Tunisia! Şase oameni, dintre care trei copii, au murit în inundaţii

Potrivit unui diplomat care a discutat în septembrie cu AFP sub acoperirea anonimatului, mai multe state membre se opun cu regularitate în ultimii ani participării la reuniunea privind drepturile omului a unor ONG-uri recunoscute de ţările occidentale, dar neacceptate de ele sau considerate entităţi care susţin terorismul.