DISTRIBUIȚI
mesaj.md

Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte joi într-o sesiune de urgenţă, la solicitarea Rusiei şi Chinei, care denunţă un test american de rachetă cu rază intermediară de acţiune efectuat duminică în Statele Unite, relatează Euronews, scrie news.ro .

”Împreună cu China, am cerut o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la declaraţiile Statelor Unite referitoare la planurile lor de dezvoltare şi desfăşurare a unor rachete cu rază intermediară” de acţiune, a anunţat emisarul interimar al Rusiei la ONU Dmitri Polianski.


Citește și : Contactele ‘la nivel foarte înalt’ între SUA şi Venezuela vizează ‘îndepărtarea’ lui Maduro

Washingtonul şi Moscova au ieşit la 2 august din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care le interzicea celor două ţări să efectueze teste şi să folosească rachete cu rază intermediară de acţiune.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov acuză Statele Unite de faptul că au început de mult timp să pregătească teste de rachetă.

”Noi am aflat despre intenţiile Statelor Unite în octombrie, anul trecut, când John Bolton a venit să ne viziteze. El ne-a spus atunci că declaraţia lui Trump cu privire la necesitatea de a se retrage din Tratatul (INF) nu era o invitaţie la dialog, ci o decizie irevocabilă”, a adăugat ministrul rus.

Racheta a fost lansată duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei.

Potrivit Departamentului american al Apărării, ea a zburat 500 de kilometri şi şi-a atins ţinta cu precizie.

Rusia şi China denunţă o ”escaladare a tensiunilor militare”.

Citește și : Angela Merkel va discuta cu Boris Johnson despre un Brexit cu cât mai puţine fricţiuni