DISTRIBUIȚI
dainiktoday.com

Responsabili turci şi americani au început marţi discuţii privind planificarea unei „zone de securitate” în nordul Siriei pentru crearea unui tampon între frontiera turcă şi combatanţii kurzi, a anunţat Ankara, potrivit France Presse, potrivit agerpres.

„Responsabili militari din cele două ţări au început, astăzi, la Ankara, să lucreze împreună asupra zonei de securitate care ar trebui pusă în aplicare într-un mod coordonat în nordul Siriei”, a declarat Ministerul turc al Apărării.


Citește și : Ivanka Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru că a devenit noul premier al ‘United Kingston’

„Este prevăzut ca reuniunile între responsabilii turci şi americani să continue în zilele următoare”, a adăugat ministerul într-un comunicat, fără să ofere mai multe detalii.

Instituirea unui astfel de dispozitiv i-a fost propusă în ianuarie de preşedintele SUA, Donald Trump, omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un moment în care Ankara ameninţa că va lansa o ofensivă împotriva unei miliţii kurde susţinute de Washington.

Potrivit Ankarei, Donald Trump a propus crearea, în nordul Siriei, a unei zone de mai mulţi kilometri în interiorul sirian, plecând de la frontiera Turciei, pentru a o separa pe aceasta din urmă de teritoriile controlate de Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Anunţul de marţi privind începerea reuniunii vizând să facă să avanseze acest dosar intervine în timp ce Turcia ameninţă să lanseze o nouă operaţiune împotriva miliţiilor kurde YPG.

Armata turcă a lansat deja două ofensive între 2016 şi 2018 în nordul Siriei împotriva poziţiilor YPG.

Citește și : Javad Zarif îl felicită pe Boris Johnson, dar avertizează că Iranul intenţionează să protejeze Golful

Guvernul turc califică YPG drept „grupare teroristă” din cauza legăturilor strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie care duce un război sângeros de gherila împotriva Ankarei de peste 30 de ani.

Dar YPG sunt susţinute de numeroase ţări occidentale, între care SUA şi Franţa. Combatanţii kurzi au fost în prima linie a luptei împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic în Siria, notează AFP.