DISTRIBUIȚI
European Association for Local Democracy

Reprezentanţi a şase state europene, printre care şi România, s-au reunit miercuri la Paris pentru a evalua aplicarea unor acorduri de cooperare în materie civilă, referitoare în primul rând la cuplurile binaţionale, transmite AFP, potrivit agerpres.

Pentru această primă adunare generală, inspectorii de justiţie din cele şase state, constituite într-o reţea din februarie 2018, şi-au stabilit ca obiectiv să verifice dacă acordurile de cooperare civilă, de exemplu în materie de divorţ sau de pensii alimentare, sunt cunoscute şi aplicate efectiv.


Citește și : Parlamentul European amână votul pentru validarea viitoarei Comisii Europene

Din reţea fac parte Belgia, Franţa, Italia, Portugalia, România şi Spania, la ea urmând să adere miercuri şi Bulgaria.

‘Un spaţiu judiciar comun este o pârghie extraordinară de cooperare, un mare progres democratic’, a declarat pentru AFP Jean-François Beynel, şeful inspecţiei generale de justiţie în Franţa. Acesta a apreciat că ‘nu este suficient să se semneze texte la Bruxelles, trebuie să ne asigurăm că ele funcţionează, că aduc un serviciu vieţii cetăţenilor europeni’.

Aceste acorduri, care privesc litigiile civile, pot privi de asemenea o firmă de construcţii care se confruntă cu un refuz de reglementare într-un alt stat sau cu un ordin de a plăti.

Citește și : Un nou val de arestări în Turcia – 186 de persoane au fost acuzate de ‘propagandă teroristă’ împotriva ofensivei din Siria

Cu timpul, inspectorii, la sesizarea Comisiei Europene sau a miniştrilor justiţiei, pot lucra şi pe alte subiecte, cum ar fi mandatul de arestare european sau ajutorul jurisdicţional.
Inspectorii se vor deplasa în lunile următoare şi în celelalte ţări membre ale reţelei pentru a redacta un raport cu recomandări către Comisia Europeană şi miniştrii justiţiei.