DISTRIBUIȚI
Pinterest

Responsabili militari şi de securitate din Iran, Irak, Siria şi Rusia au avut joi o reuniune la Bagdad, având drept scop coordonarea în lupta ‘împotriva terorismului’, a informat Ministerul iranian al Apărării, citat de AFP, conform agerpres.

‘Cooperarea pe planul informaţiilor între cele patru ţări pentru obiective comune şi misiuni împotriva terorismului a fost o experienţă reuşită pentru aducerea stabilităţii şi securităţii, şi trebuie să fie baza cooperării viitoare’, a declarat ministrul iranian al apărării, generalul Amir Hatami, aflat într-o vizită oficială la Bagdad.


Citește și : Merkel şi Macron promit un compromis franco-german pentru reformarea UE

Potrivit responsabilului iranian, această ‘coaliţie’ a avut un ‘rol important în înfrângerea Daesh’, acronimul arab al grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

Din partea irakiană, la reuniune a participat generalul Saad al-Alaq, şeful informaţiilor militare din Ministerul Apărării, a indicat aceaşi sursă.

Reuniunea a avut loc în timp ce aviaţia militară irakiană a întreprins joi un raid împotriva unor poziţii ale SI în Siria.

Conform unui comunicat emis de biroul premierului irakian Haider al-Abadi, ‘raidul împotriva bandelor Daesh a fost efectuat din cauza pericolului pe care ele îl reprezintă pentru teritoriul irakian şi a fost purtat din ordinul prim-ministrului’, care este şi şeful armatei.

Iranul sprijină guvernele irakian şi sirian în lupta împotriva grupărilor rebele şi jihadiste, trimiţând în cele două ţări ‘consilieri militari’, dar şi ‘voluntari’ iranieni sau afgani, notează AFP.

Citește și : Secretarul general al NATO critică Olanda pentru cheltuielile insuficiente în apărare