DISTRIBUIȚI
The Nation

Parlamentari francezi şi germani s-au reunit luni la Berlin pentru a discuta „fără tabu” subiectele care despart poziţiile celor două capitale, a subliniat preşedinta Adunării Naţionale franceze, Yael Braun-Pivet, citată de AFP, potrivit agerpres.  

Prezentă la reuniune, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a pledat la rândul său pentru „discuţii oneste între prieteni”..


Citește și : Ursula von der Leyen va face o vizită în Republica Moldova

„Nu există familie în care toată lumea este de acord 100% şi uneori îţi poţi admonesta soţul că nu închide tubul la pasta de dinţi, dar asta face valoarea acestor relaţii”, a remarcat ea.

„Oricare ar fi subiectele şi oricare ar fi dificultatea acestor şi dificultatea vremurilor prin care trecem, noi trebuie mai mult ca niciodată să putem înfrunta aceste vremuri şi aceste subiecte împreună, fără tabu, discutând pe faţă”, a subliniat Braun-Pivet într-o conferinţă de presă.

Adunarea parlamentară franco-germană este un forum format din 50 de membri ai Adunării Naţionale franceze şi din tot atâţia membri ai Bundestagului german.

Acest organism s-a reunit luni la Berlin, pentru prima oară după alegerile generale care au reînnoit Bundestagul german în urmă cu un an şi după alegerile legislative din iunie în Franţa.

Tandemul franco-german se întruneşte după o serie de dezacorduri pe fondul războiului în Ucraina şi a norilor negri care se anunţă cu privire la situaţia economică în Europa.

Braun-Pivet a pledat pentru „o relaţie de lucru strânsă, deschisă, sinceră” între cele două adunări.

Tandemul „franco-german nu se rezumă la un episod sau altul, ci este fondat pe o istorie comună şi pe o ambiţie împărtăşită de mult timp”, a insistat ea după recentul raport al unui consiliu al miniştrilor franco-german.

„Discutăm deschis, lucrăm împreună şi mai ales găsim soluţii împreună”, s-a făcut ecoul ei Barbel Bas, preşedinta Bundestagului german, recunoscând existenţa unor „subiecte diferite la nivel naţional şi de asemenea a unor opinii diferite”.

Citește și : SUA: Scrutinul de la mijlocul mandatului, un test pentru viitorul politic al lui Trump

Franţa şi Germania au afişat recent divergenţe asupra strategiei de adoptat în faţa creşterii preţurilor la energie, în domeniul nuclear şi cu privire la armamentul european.

„Tocmai faptul că nu suntem întotdeauna de acord şi că nu avem aceeaşi abordare face ca prietenia noastră să fie specială”, a subliniat Baerbock.