DISTRIBUIȚI

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi şi vineri la Bruxelles unde se aşteaptă să li se alăture şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite dpa, potrivit agerpres.

Vizita lui Zelenski, care s-a adresat în repetate rânduri summiturilor UE prin videoconferinţă în ultimele luni, reprezintă prima sa deplasare în capitala Belgiei de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale. Este de aşteptat ca Zelenski să abordeze din nou chestiuni precum livrările de arme pentru ţara sa, în cantităţi mai mari şi într-un ritm mai rapid, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE şi planul său de pace.


Citeşte şi: Cine și ce i-a garantat lui Volodimir Zelenski – Black News

Totodată, se aşteaptă ca Zelenski să viziteze joi Parlamentul European.

Liderii europeni urmează să discute despre reconstrucţia Ucrainei şi despre judecarea presupuselor crime de război comise în această ţară, relatează dpa.

Iniţial, summitul UE a fost convocat pentru a discuta despre numărul mare de solicitări de azil şi despre sosirile migranţilor ilegali în blocul comunitar.

În 2022, autorităţile au înregistrat o creştere de 64% a traversărilor ilegale ale frontierelor, comparativ cu 2021, potrivit Frontex (Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă). Cererile de azil au crescut cu aproape 50%. În plus, circa 4 milioane de oameni care au fugit din Ucraina şi-au găsit refugiu în UE.

Creşterea numărului de migranţi a adus din nou în prim-planul agendei liderilor europeni problema modului în care trebuie abordată migraţia ilegală, în condiţiile în care mai multe ţări membre ale UE au cerut măsuri mai stricte, inclusiv construcţia unor garduri finanţate din bani europeni.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, că este pregătit să blocheze declaraţia finală a summitului Uniunii Europene dacă liderii europeni nu ajung la acorduri concrete pentru combaterea migraţiei ilegale.

Totodată, liderii UE urmează să discute şi despre starea economiei europene şi despre modalităţile de a îmbunătăţi competitivitatea industriei europene, precum şi despre evoluţiile politice din Serbia şi Kosovo.

Citește și: Alcool și delapidare: cum a eşuat grupul Mozart, care se consideră rivalul lui Wagner în Ucraina – Black News

Separat, Palatul Elysee a anunţat că preşedinţii francez Emmanuel Macron şi ucrainean Volodimir Zelenski se vor deplasa împreună joi dimineaţa cu avionul de Paris la Bruxelles, pentru a participa la summitul şefilor de stat şi de guvern ai UE, transmite AFP. Agenţia de presă franceză aminteşte că Zelenski, care efectuează un turneu-surpriză în Europa, iese pentru a doua oară din ţara sa de la invazia rusă declanşată la 24 februarie 2022, după o primă deplasare la Washington, în decembrie 2022.

Agenţia dpa precizează că Macron şi Zelenski vor decola de pe aeroportul militar Villacoublay, de lângă Paris, la ora locală 8:30 (07:30 GMT).