DISTRIBUIȚI
AFP

Consiliul de Securitate al ONU urmează să aibă vineri (28 februarie) o reuniune de urgenţă consacrată evoluţiilor recente din Siria, au indicat mai mulţi diplomaţi, potrivit AFP, scrie agerpres.

Reuniunea ar urma să înceapă la ora locală 16:00 (21:00 GMT), a precizat preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate, ambasadorul belgian Marc Pecsteen de Buytswerve.


Citește și : ‘Versiunea italiană’ a coronavirusului ‘circula neobservată de câteva săptămâni’

Reuniunea a fost solicitată de SUA, Germania, Regatul Unit, Franţa, Belgia, Estonia şi Republica Dominicană, a precizat ambasadorul Belgiei la ONU.

Londra anunţase că va cere convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi de trupele siriene, susţinute de Rusia, în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei.

”Nu există nicio justificare pentru astfel de ignorare flagrantă a dreptului internaţional sau a decenţei umane fundamentale”, a spus ministrul de externe britanic Dominic Raab.

Turcia a suferit joi pierderi grele, după săptămâni de tensiuni în creştere la Idlib între forţele turce şi cele ale regimului sirian, care s-au înfruntat de mai multe ori de la începutul lunii.

Citește și : 34 de iranieni au fost răpuşi de coronavirus. Creşte şi numărul cazurilor de infectare

După moartea a cel puţin 33 de soldaţi turci, Rusia, aliată a regimului sirian, a acuzat vineri trupele Ankarei că s-au aflat printre ‘unităţile combatante ale grupărilor teroriste’.

Bombardamentele sângeroase de joi ridică la cel puţin 53 numărul militarilor turci ucişi în Idlib începând cu 1 februarie.