DISTRIBUIȚI
ONU

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi alte şase ţări au solicitat vineri o reuniune a Consiliului de Securitate cu privire la drepturile omului în Coreea de Nord, potrivit unor surse diplomatice, scrie agerpres .

Această reuniune ar putea avea loc la 11 decembrie şi ar fi a patra discuţie anuală din 2014 a Consiliului despre chestiunea drepturilor omului în Coreea de Nord, ţară criticată pentru programele sale de înarmare convenţională şi nucleară.


Celelalte şase ţări care s-au alăturat unei scrisori solicitând această reuniune sunt Italia, Japonia, Senegal, Suedia, Ucraina şi Uruguay.

Citește și : Rex Tillerson se va întâlni la Viena cu omologul său rus, Serghei Lavrov

La fel ca în anii precedenţi, China, susţinător constant al Coreii de Nord, ar urma să se opună acestui demers, argumentând că această chestiune trebuie dezbătută de Consiliul ONU pentru drepturile omului, cu sediul la Geneva.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ar urma să adopte în decembrie o rezoluţie condamnând Coreea de Nord pentru încălcarea drepturilor omului şi continuarea programelor costisitoare de înarmare în timp ce 70% din populaţie se confruntă cu probleme alimentare.

Coreea de Nord este supusă la opt serii de sancţiuni, de fiecare dată mai severe, care îi afectează economia.