DISTRIBUIȚI

Miniştrii de externe din UE se reunesc luni la Bruxelles pentru a lansa o misiune de pregătire militară pentru forţele armate ucrainene, informează agenţia DPA, potrivit agerpres.  

Un grup de 15.000 de soldaţi ucraineni urmează să fie instruiţi în Polonia, a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei Uniunii Europene. El a adăugat că mai multe ţări sunt dispuse să participe.


Citește și: ATAC armat într-un campus universitar din SUA! Trei oameni au fost UCIȘI și alți doi răniți

Forţele armate ale Germaniei, Bundeswehr, plănuiesc antrenamente de luptă şi exerciţii de tactică pentru misiunea UE. În total, până la 5.000 de soldaţii ucraineni ar putea fi instruiţi.

Pe lângă lansarea misiunii de pregătire militară, miniştrii europeni de externe urmează să discute despre sprijinul acordat de Belarus şi Iran războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Deşi nu există dovezi de intervenţie directă din partea armatei belaruse în războiul din Ucraina, „nivelul de angajament” al acesteia faţă de conflict este ceva ce preocupă mult UE, a spus Borrell.

Lidera în exil a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, urmează să-i informeze pe miniştrii de externe din UE cu privire la situaţia politică din ţara sa, la un mic dejun de lucru.

UE a sancţionat recent Teheranul din cauza dronelor de fabricaţie iraniană furnizate Rusiei şi folosite în atacuri asupra Ucrainei. Cu toate acestea, Borrell a spus că nu există dovezi că Iranul a furnizat rachete după informaţii apărute în mass-media.

Noi sancţiuni împotriva Rusiei nu urmează să fie decise luni, a precizat Borrell, dar a adăugat că se desfăşoară o activitate juridică pentru a examina noi ţinte.

Citește și: Apar noi detalii despre TERORISTA din Istanbul! Se pregătea să fugă în Grecia

Propunerile recente ale Lituaniei pentru noi sancţiuni împotriva unor ruşi nu au primit încă un răspuns, a declarat ministrul de externe al acestei ţări, Gabrielius Landsbergis.

Potrivit lui Landsbergis, ideea că „poate nu a mai rămas nimic de sancţionat” este falsă, îndemnând blocul să avanseze spre un al nouălea pachet de sancţiuni.