DISTRIBUIȚI
il.ambafrance.org

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi premierul israelian Yair Lapid vor prezida o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Israel pe 3 octombrie la Bruxelles, a anunţat joi purtătorul său de cuvânt, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acest format nu s-a mai reunit de un deceniu din cauza opoziţiei UE faţă de extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania. Până în prezent nu s-a ajuns la niciun consens între Cei 27 pentru reluarea consultărilor cu statul evreu.


Citește și : Turcia îşi consolidează prezenţa militară în Ciprul de Nord

Luarea de poziţie a lui Yair Lapid în favoarea unui acord de pace bazat pe două state în discursul său din faţa ONU a permis deblocarea opoziţiei unor state membre, notează AFP.

Cea de a 12-a reuniune a Consiliului va fi un prilej pentru discuţii aprofundate privind relaţiile bilaterale UE-Israel, „în contextul provocărilor mondiale precum agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică mondială şi creşterea insecurităţii alimentare”, a precizat un purtător de cuvânt într-un comunicat.

„Consiliul de Asociere va discuta, de asemenea, despre procesul de pace în Orientul Mijlociu, unde UE speră să profite de elanul generat în cadrul Adunării Generale a ONU”, adaugă textul.

Citește și : Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin: escaladarea războiului și anexarea teritoriilor pun Kremlinul în dificultate

În cadrul discursului său la Adunarea Generală a ONU, Josep Borrell a salutat susţinerea lui Yair Lapid pentru un acord de pace bazat pe două state. „O soluţie negociată cu două state este cel mai bun mijloc de a asigura o pace, o securitate şi o prosperitate juste şi durabile pentru Israel şi Palestina”, a subliniat el.

„UE îşi reafirmă ataşamentul pentru o reglementare corectă şi globală a conflictului israeliano-palestinian, pe baza soluţiei cu două state, statul Israel şi un stat al Palestinei independent, democratic, continuu, suveran şi viabil, trăind unul lângă altul în pace şi securitate şi recunoaştere mutuală şi cu Ierusalimul ca viitoare capitală a celor două state”, reaminteşte comunicatul.