DISTRIBUIȚI
A boat is seen at a harbour in the southern island of Kerkenna, where migrants departed from last week before their boat sank, Tunisia June 4, 2018. Picture taken June 4, 2018. REUTERS/Zoubeir Souissi

Operaţiunea de salvare în care un remorcher italian a preluat peste 100 de migranţi şi i-a returnat în Libia, la începutul acestei săptămâni, ar putea fi o încălcare a dreptului internaţional, a anunţat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit organizaţiei umanitare spaniole Proactiva Open Arms, remorcherul italian Asso-28 a salvat luni 108 migranţi din apele internaţionale şi i-a dus în ţara de plecare, Libia.


Citește și : Trump ”studiază” disponibilitatea unor planuri de a imprima arme în 3D

Acesta ar constitui o încălcare a dreptului internaţional, conform căruia migranţii salvaţi în apele internaţionale nu pot fi returnaţi într-un loc unde vieţile lor ar fi puse în pericol. Atât ONU, cât şi Uniunea Europeană au recunoscut că Libia nu este o ţară sigură.

Iniţial, Garda de coastă italiană a afirmat că operaţiunea de salvare s-a desfăşurat în apele teritoriale ale Libiei, nu în apele internaţionale, şi în coordonare cu paza de coastă libiană. Ulterior, ea a revenit şi a precizat că operaţiunea s-a desfăşurat în aşa-numita zonă de ‘căutare şi salvare’ (SAR). Această zonă nu este clar definită, dar se înţelege că ea depăşeşte cu mult apele teritoriale ale Libiei.

Purtătoarea de cuvânt a organizaţiei Proactiva Open Arms, Laura Lanuza, a afirmat că membrii acesteia au aflat că operaţiunea a avut loc în apele internaţionale întrucât nava lor se afla în apropiere şi a putut auzi comunicaţiile radio între vasul italian şi autorităţile libiene.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a declarat că locaţia operaţiunii de salvare nu a putut fi stabilită exact şi că acest caz încă se află în investigaţie, dar a confirmat returnarea migranţilor în Libia.

Citește și : Trump afirmă că eventualele „contacte” cu Rusia în campania electorală nu constituie infracţiune din punct de vedere juridic

El a afirmat că libienii i-au spus iniţial că operaţiunea de salvare este realizată de ‘un vas necunoscut’, după care şi-au schimbat versiunea, afirmând că ambarcaţiunea de salvare era libiană.

Remorcherul Asso 28 se află în prezent acostat la Tripoli, capitala Libiei, conform Marine Traffic, un serviciu de informare în timp real despre deplasarea navelor.