DISTRIBUIȚI
AFP

Decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, un tratat de referinţă din 2011 conceput să protejeze femeile de violenţa domestică, a trimis un semnal greşit Europei şi femeilor din Turcia, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerulu de Externe german, relatează Reuters, potrivit agerpres

”Nici tradiţiile culturale, nici cele religioase sau naţionale nu pot servi drept scuză pentru ignorarea violenţei împotriva femeilor”, a declarat purtătoarea de cuvânt.


Citește și : China începe procesul celor doi spioni canadieni

Turcia s-a retras din primul instrument obligatoriu din lume pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, potrivit unui decret prezidenţial publicat vineri care a atras imediat criticile principalului partid de opoziţie, notează AFP.

Convenţia de la Istanbul din 2011 obligă guvernele să adopte o legislaţie care să pedepsească violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină. Violenţa domestică şi feminicidul rămân o problemă gravă în Turcia.

Citește și : Preşedintele Germaniei îi decorează pe fondatorii BioNTech

Anul trecut, 300 de femei au fost asasinate, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor We Will Stop Femicide.