DISTRIBUIȚI
Iran Review

Încă înainte de anunţul de marţi al preşedintelui Donald Trump privind retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, unii iranieni şi-au retras banii din bănci, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Un oficial al celei mai mari bănci de stat din Iran, Melli Ban, a declarat agenţiei că economiile au scăzut, dar nu a precizat cu ce sumă. El a apreciat că este un fenomen temporar şi că tendinţa se va inversa după trecerea momentului de incertitudine privind politica americană faţă de Iran.


Citeşte şi: Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul – VIDEO

Un oficial de rang înalt din banca centrală a Iranului a afirmat că situaţia sistemului bancar naţional s-a înrăutăţit în ultimul an şi „încă nu am trecut de zona periculoasă”, deşi banca centrală a luat toate măsurile pentru evitarea oricărei crize.

În urma retragerii SUA din acordul nuclear, sancţiunile americane împotriva Iranului suspendate în 2015 vor reintra în vigoare. Începând din 4 noiembrie, ele vor afecta orice entitate care efectuează tranzacţii cu banca centrală iraniană.

De cealaltă parte, americanii nu apreciază decizia preşedintelui Trump. Un sondaj Reuters/Ipsos desfăşurat în perioada 4-8 mai arată că doar 29% din cetăţenii majori doreau anularea acordului cu Iranul, 42% considerau că SUA trebuie să aplice în continuare acordul, iar 28% au răspuns „nu ştiu”. Nici măcar în rândul alegătorilor înregistraţi ca republicani, retragerea SUA din înţelegere nu este susţinută de majoritate – doar 44% din cei chestionaţi au aprobat ideea, 28% au fost împotrivă şi 28% nu ştiu. Conform aceluiaşi sondaj, 54% din americani susţineau acordul într-o măsură mai mare sau mai mică iar 27% erau împotrivă. Circa două treimi dintre răspunsuri au indicat teama că desfiinţarea acordului va declanşa înarmarea nucleară a Iranului, iar jumătate considerau probabil un conflict armat între SUA şi Iran. 

Citeşte şi: Obama a catalogat decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear iranian drept o ”gravă eroare”