DISTRIBUIȚI
AP

Secretarul Apărării din SUA, Mark Esper, a declarat luni că se discută opţiunea de a păstra unele trupe americane în părţi din nord-estul Siriei, în apropiere de câmpuri petroliere, alături de Forţele Democrate Siriene (SDF), pentru a se asigura că ţiţeiul nu ajunge sub controlul Statului Islamic (SI) sau al altor grupări, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Vorbind cu presa în timpul unei vizite în Afganistan, Esper a spus că, deşi este în desfăşurare retragerea din nord-estul Siriei, unele trupe se află în continuare alături de forţe partenere în apropiere de câmpurile petroliere şi că există discuţii ca unii militari să rămână acolo.


Citește și: Șapte morți în revoltele din Chile! Președintele declară țara în RĂZBOI

Esper a precizat că nu a prezentat încă această opţiune, dar că sarcina Pentagonului este de a analiza diferite variante.

Sâmbătă, Esper a declarat că toţi cei aproape 1.000 de militari care se retrag din nordul Siriei vor fi transferaţi în vestul Irakului pentru a continua campania împotriva luptătorilor Statului Islamic şi pentru ‘a ajuta la apărarea Irakului’.

Citește și: Berlinul critică dur Ankara: Ofensiva turcă din nordul Siriei încalcă dreptul internaţional

Joi, Turcia a fost acord, în urma discuţiilor cu vicepreşedintele american Mike Pence, să suspende timp de cinci zile ofensiva în nord-estul Siriei pentru a le permite luptătorilor kurzi să se retragă din ‘zona de securitate’ pe care Ankara vrea să o instituie la graniţa cu Siria.

Armistiţiul este destinat de asemenea să atenueze criza declanşată de decizia bruscă a preşedintelui Donald Trump de a-i retrage pe toţi cei 1.000 de militari americani din nordul Siriei, o măsură criticată la Washington şi în alte capitale drept o trădare a aliaţilor kurzi care au luptat alături de trupele americane împotriva jihadiştilor.