DISTRIBUIȚI

Un tribunal de apel din Olanda a decis vineri că guvernul a avut dreptul să impună restricţii de circulaţie pe timp de noapte în contextul combaterii epidemiei de COVID-19, curtea invalidând astfel ordinul unei instanţe inferioare care a provocat confuzie săptămâna trecută, informează Reuters, potrivit agerpres.

În decizia ce se constituie într-o victorie clară pentru guvern, instanţa de apel a stabilit că acesta şi-a folosit în mod legal prerogativele de urgenţă pentru a institui restricţiile, primele de acest fel după Al Doilea Război Mondial, şi a făcut dovada într-un mod corespunzător că măsura este necesară pentru frânarea epidemiei.


Citește și: Armata americană a lovit pozițiile miliţiile pro-iraniene la granița Siriei cu Irak

Tribunalul districtual de la Haga a dat câştig de cauză unor activişti anti-lockdown săptămâna trecută, stabilind că guvernul nu a explicat în mod clar de ce are nevoie de prerogative de urgenţă în acest stadiu al epidemiei.

Decizia de vineri are însă puţine implicaţii de ordin practic, dat fiind că guvernul a ocolit săptămâna trecută ordinul de a renunţa la restricţiile de circulaţie, introducând o nouă lege care îi oferă o bază legală mai solidă.

Totodată, a prelungit restricţiile de circulaţie între orele 21.00-04.30 cu cel puţin trei săptămâni, până la 15 martie, pe fondul avertizărilor experţilor despre un iminent al treilea val de epidemie.

Instituirea acestor restricţii la 23 ianuarie a fost urmată de mai multe zile de proteste.

Citește și: Fostul rege al Spaniei a plătit o datorie de 4 milioane de euro

În Olanda, barurile, restaurantele şi magazinele cu produse neesenţiale sunt închise deja de mai multe luni.

Marţi, numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus crescuse cu aproximativ 20% într-un interval de şapte zile, iar bilanţul total al contagierilor de la debutul pandemiei a depăşit 1 milion în cursul acestei luni.