DISTRIBUIȚI
Twitter

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a confirmat miercuri că avea cunoştinţă din data de 20 iulie despre o mare cantitate de azotat de amoniu depozitată în portul Beirut, cu două săptămâni înainte de explozia care a provocat 171 de morţi şi peste 6.000 de răniţi, şi a asigurat că a informat imediat Consiliul Suprem al Apărării, relatează agenţia EFE, scrie agerpres.

”Preşedintele Aoun a fost informat pe 20 iulie 2020, într-un raport al Securităţii Statului, despre prezenţa unei mari cantităţi de azotat de amoniu într-un depozit din portul Beirut, consilierul militar al excelenţei sale a informat secretarul general al Consiliului Suprem al Apărării”, a scris preşedinţia libaneză pe contul ei de Twitter.


Citește și : LUARE de OSTATICI în Domul din Milano! Poliția a intervenit rapid

Consilierul lui Aoun a transmis această informaţie în prezenţa guvernului ”pentru a lua măsurile necesare”, în timp ce secretarul general al Consiliului Suprem al Apărării a remis atunci textul departamentelor competente, conform versiunii preşedinţiei.

Potrivit relatărilor presei locale din ultimele zile, premierul Hasan Diab, care a demisionat luni, ştia şi el de existenţa acelei încărcături periculoase care se afla acolo de şase ani, după ce nava care o transporta a fost abandonată în portul libanez în urma unor probleme tehnice.

De altfel, într-o declaraţie acordată presei la trei zile după explozie, preşedintele Aoun a spus şi atunci că a fost informat pe 20 iulie cu privire la acea încărcătură din port şi că i-a cerut secretarului general al Consiliului Suprem al Apărării să facă ceea ce este necesar, potrivit AFP.

Cu toate acestea, autorităţile nu au făcut nimic şi nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru explozia provocată pe 4 august de cele circa 2.700 de tone de azotat de amoniu care a provocat pagube însemnate întregului oraş.

Citește și : Norvegia creşte numărul ţărilor pentru care impune carantina călătorilor veniţi din acestea

Ministrul lucărilor publice din guvernul demisionar, Michel Najjar, susţine că a primit cu numai o zi înainte de explozie, pe 3 august, o scrisoare din partea Consiliului Suprem al Apărării, datată cu 24 iulie, despre stocarea unei mari cantităţi de azotat de amoniu în port. Acesta mai spune că i-a cerut atunci consilierului său să-l contacteze preşedintele Consiliului de Administraţie al portului, Hassan Koraytem, aflat acum în arest, pentru a-i solicita documentele despre acea încărcătură.

Această tragedie evidenţiază încă o dată funcţionarea deficitară a unei administraţii dezorganizate şi gangrenate de corupţie, notează AFP.