DISTRIBUIȚI
Operation World

Fostul premier catalan Carles Puigdemont ar putea primi azil politic în Belgia numai dacă ar exista ‘semnale clare de persecuţie’ împotriva sa, a precizat luni comisarul general belgian pentru refugiaţi şi apatrizi, Dirk Van den Bulcke, după ce un membru al guvernului belgian a vorbit despre posibilitatea ca Puigdemont să primească protecţie în Belgia dacă fostul şef al executivului catalan ar risca să fie încarcerat pentru autoproclamarea independenţei Cataloniei, informează agenţia EFE. 

Pentru ca un cetăţean european să poată cere azil în Belgia trebuie să existe semnale clare de persecuţie, şi nici această condiţie nu este suficientă, pentru că în plus este nevoie ca cel persecutat să se afle în imposibilitatea de a fi apărat în propria sa ţară, a explicat Dirk Van den Bulcke la postul RTL.


El nu a comentat mai mult cazul concret al lui Puigdemont şi al unora dintre foştii săi colaboratori destituiţi după ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutelă.

Fostul şef al executivului catalan a sosit luni la Bruxelles, după ce duminică secretarul de stat belgian pentru migraţie şi azil, Theo Francken, membru al partidului independentist flamand N-VA, a sugerat că Puigdemont poate cere ‘azil politic’ în Belgia.

Dar şi premierul belgian Charles Michel s-a delimitat de afirmaţiile lui Francken, el asigurând că un eventual azil pentru fostul premier catalan ‘nu se află nicidecum pe ordinea de zi a guvernului’.

Belgia este una dintre puţinele ţări membre ale Uniunii Europene care dispun de o procedură de azil pentru cetăţenii altor state din blocul comunitar. Membri ai comunităţilor rome din România şi Slovacia au apelat în ultimii zece ani la această procedură, dar fără succes.