DISTRIBUIȚI

Misiunea NATO Resolute Support nu va mai furniza date esenţiale privind evoluţia campaniei împotriva talibanilor în Afganistan, a anunţat miercuri Inspectorul General Special al SUA pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), relatează dpa, potrivit agerpres.

Datele privind controlul în districtele din ţară, unul dintre cei mai vitali indicatori ai progresului – sau a lipsei acestuia – de către forţele afgane în lupta împotriva talibanilor, nu mai sunt disponibile, conform Inspectorului General Special al SUA pentru Reconstrucţia Afganistanului.


Citește și: Venezuela dă în clocot! Guaido îndeamnă la grevă generală, Maduro anunță pedepsirea trădătorilor

Potrivit SIGAR, misiunea NATO Resolute Support a decis că evaluările au ”o valoare limitată în procesul de luare a deciziilor pentru comandantul misiunii”.

Anterior, date importante privind evoluţia conflictului afgan au fost cenzurate. În ianuarie 2018, Departamentul Apărării al SUA a cerut Resolute Support să nu mai facă publice date privind controlul în districte şi populaţia afgană.

Citește și: Profesorii din Florida vor intra înarmați în clase

Cele mai recente date publicate în luna ianuarie a acestui an au arătat că guvernul afgan a controlat sau a influenţat doar 53,8% din 407 districte de pe teritoriul ţării începând cu luna octombrie a anului trecut.

Controlul deţinut de guvernul afgan în ţară a scăzut în mod continuu în ultimii ani.

Deşi numărul efectiv de victime în rândul forţelor afgane nu mai este disponibil pentru public, ultimul raport al SIGAR indică faptul că pierderile umane au crescut cu 31% între 1 decembrie 2018 şi 28 februarie 2019.