DISTRIBUIȚI
AKIpress News Agency

Forţele de securitate din Kîrgîzstan au luat cu asalt a doua oară, joi, reşedinţa fostului preşedinte Almazbek Atambaev, relatează Reuters, care preia site-ul de ştiri independent akipress.kg. Martori oculari au afirmat că agenţii au reuşit să pătrundă în locuinţa de la ţară a fostului şef al statului, potrivit agerpres.

Deputata Irina Karamuşkina, aliată a lui Atambaev, a susţinut, conform AFP, că la al doilea asalt au participat circa 1000 de militari, cărora li s-au opus tot atâţia apărători ai fostului preşedinte.


Citește și : Explozia de la baza de testare a rachetelor ruseşti a ridicat nivelul de radiaţii

Miercuri, o primă tentativă de arestare a lui Atambaev a eşuat în urma unei ciocniri violente cu susţinătorii acestuia, care – susţin autorităţile – au ucis un membru al comandoului şi au luat prizonieri alţi şase.

Joi, preşedintele kîrgîz Sooronbai Jeenbekov a ordonat „măsuri urgente” neprecizate pentru respectarea statului de drept şi a declarat parlamentului că predecesorul său, citat anterior ca martor, este în prezent urmărit pentru „o infracţiune gravă”. „Atambaev şi susţinătorii săi au opus rezistenţă armată, făcând uz de o armă de foc. Ei au depăşit cu mult limitele legii”, a arătat preşedintele, citat de DPA.

Atambaev şi susţinătorii săi intenţionau să manifesteze joi la Bişkek printr-un marş până la sediul parlamentului şi al preşedinţiei, însă fostul preşedinte a rămas până la urmă în reşedinţa sa dintr-un sat de lângă capitală, iar protestul a fost anulat. Unul din organizatori a afirmat că se adunaseră deja circa 200 de voluntari, care urmau să se alăture celor care păzeau locuinţa lui Atambaev.

Comitetul de Stat pentru Securitatea Naţională a comunicat că şase membri ai unei unităţi de elită erau încă reţinuţi de susţinătorii lui Atambaev joi dimineaţa. După eşecul de miercuri, unitatea s-a retras din sat. Preşedintele comitetului, Ozorbek Opumbaev, a informat joi parlamentul că a demisionat.

Citește și : Conturile organizaţiei lui Alexei Navalnîi au fost BLOCATE în Rusia

Jeenbekov a ajuns la putere în 2017 cu sprijinul lui Atambaev, însă ulterior relaţiile lor s-au deteriorat. Fostul preşedinte susţine că acuzaţiile de corupţie împotriva sa sunt motivate politic. Parlamentul de la Bişkek i-a ridicat imunitatea lui Atambaev în iunie, reamintesc agenţiile de presă internaţionale.

Preşedinţii Kîrgîzstanului au fost răsturnaţi de la putere prin violenţă în 2005 şi 2010, menţionează Reuters. Atambaev, acum în vârstă de 62 de ani, a participat la ambele revolte şi spera să îşi asigure o succesiune fără probleme, după ce a condus ţara din 2011 până la sfârşitul lui 2017; Jeenbekov i-a îndepărtat însă din guvern pe toţi cei loiali predecesorului său. Luna trecută, Atambaev a făcut o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. După întrevedere, acesta şi-a exprimat printr-un comunicat sprijinul pentru Jeenbekov.