DISTRIBUIȚI
CNN International
LONDONDERRY, NORTHERN IRELAND - JANUARY 19: PSNI officers stand watch over the remains of the car that was earlier hijacked and packed with explosives before being detonated outside Derry court house on January 19, 2019 in Londonderry, Northern Ireland. Dissident republicans are suspected to be behind the attack. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)

Poliţia britanică a anunţat joi că a găsit o bombă fixată de un camion în Irlanda de Nord, după ce a fost alertată de prezenţa unui vehicul capcană pe un feribot în noaptea Brexitului, republicanii irlandezi fiind suspectaţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Poliţia din Irlanda de Nord a emis un comunicat în care menţionează că a primit pe 31 ianuarie informaţii conform cărora un dispozitiv exploziv a fost plasat într-un camion care urma să se îmbarce în acea seară pe un feribot în Irlanda de Nord cu destinaţia Scoţia.


Citeşte şi: Atac TERORIST la Ierusalim! O maşină a intrat cu viteză în oameni!

Nimic nu s-a descoperit atunci în urma verificărilor, dar abia câteva zile mai târziu, în urma primirii unor noi informaţii, dispozitivul exploziv a fost găsit fixat de un camion într-o zonă industrială din Irlanda de Nord, la circa 40 de kilometri vest de Belfast.

”Informaţiile de care dispune poliţia arată clar că republicanii disidenţi au ataşat în mod deliberat un dispozitiv exploziv la camionul de mărfuri”, a declarat poliţia.

Republicanii naţionalişti, majoritatea catolici, şi unioniştii, în principal protestanţi, susţinători ai rămânerii Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, s-au confruntat timp de trei decenii în perioada ”Tulburărilor”, conflict în care a fost implicată şi armata britanică şi care s-a soldat cu circa 3.500 de morţi.

Citeşte şi: Un tren de mare viteză A DERAIAT în nordul Italiei. Doi oameni au murit!

Acordul de pace din Vinerea Mare, încheiat în aprilie 1998, a pus capăt acestui conflict stabilind o împărţire a puterii executive şi menţinerea unei frontiere deschise cu Republica Irlanda, aceasta din urmă fiind o chestiune crucială în negocierile privind Brexitul.

Nivelul ameninţării teroriste în Irlanda de Nord este menţinut de autorităţi la nivelul ”grav”, ceea ce înseamnă că un atac este considerat foarte probabil. O jurnalistă în vârstă de 29 de ani a fost ucisă cu focuri de armă anul trecut în aprilie la frontiera cu Irlanda. Noua IRA, gruparea republicană disidentă care militează pentru reunificarea Irlandei, a revendicat atacul.