DISTRIBUIȚI
Publika.md

Partidul Democrat aflat la guvernare în Republica Moldova a desemnat-o pe actuala judecătoare la Curtea Constituţională, Victoria Iftodi, pentru funcţia de ministru al justiţiei, în urma demisiei lui Alexandru Tănase din acest post, informează marţi Radio Chişinău, conform agerpres.

Preşedintele prorus Igor Dodon nu a anunţat dacă va semna decretul, însă în cazul în care va refuza să o facă, autorităţile sugerează că ar putea recurge din nou la suspendarea temporară a acestuia.


Citește și : Siria : Zeci de civili, evacuaţi din Ghouta de Est

Funcţia de ministru al justiţiei al Republicii Moldova a rămas vacantă după ce zilele trecute ministrul Alexandru Tănase a demisionat în urma difuzării unei convorbiri telefonice pe care ar fi avut-o acum câţiva ani cu un controversat om de afaceri aflat în prezent detenţie, Veaceslav Platon.

Victoria Iftodi, în vârstă de 49 de ani, a mai deţinut funcţia de ministru al justiţiei în timpul guvernării comuniste, în perioada anilor 2004-2006, după care a fost numită ambasador al Republicii Moldova în Franţa, funcţie pe care a deţinut-o până în 2010.

Dacă va fi numită ministru, acesta va fi a treia sa funcţie în care va fi desemnată de guvernul Filip, după cele de membră a Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate, în 2016, şi de judecătoare la Curtea Constituţională, din mai 2017.

Igor Dodon a anunţat astăzi că a semnat cererea de demisie a lui Alexandru Tănase, dar nu a precizat dacă va semna decretul de numire a Victoriei Iftodi.

Anterior el a refuzat să semneze decrete de numiri a unor miniştri, motiv pentru care a fost suspendat temporar din funcţie, iar actele respective au fost semnate de preşedintele parlamentului de la Chişinău. Şeful legislativului, Andrian Candu, a sugerat astăzi că s-ar putea recurge din nou la aceeaşi practică.

Demisia lui Alexandru Tănase este a treia demisie în ultimele câteva săptămâni a unor înalţi funcţionari de stat din Republica Moldova, după cea a preşedintelui Curţii Constituţionale, Tudor Pânzaru, şi cea a directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vitalie Pârlog, cel care în 2006 i-a luat locul Victoriei Iftodi la şefia Ministerului Justiţiei.

Citește și : Moscova ironizează înlocuirea lui Tillerson : „Tot Rusia este responsabilă?”