DISTRIBUIȚI
Radio Chișinău

Republica Moldova va aplica pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat joi un înalt oficial al UE, relatează DPA, potrivit agerpres.

El a mai spus că o cerere similară de aderare este „iminentă” şi din partea Georgiei. Între timp, la Tbilisi, premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat deja joi cererea de aderare a ţării sale la UE.


Citește și : Franţa şi Germania CONFISCĂ iahturile oligarhilor ruşi

Cele două ţări se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din ţara sa.

Candidatura Ucrainei va fi discutată la summitul liderilor din UE de săptămâna viitoare, a confirmat înaltul oficial citat.

Comisia Europeană urmează să examineze aplicaţia Kievului.

Statele membre ale UE sunt, totuşi, sceptice în privinţa unui parcurs rapid al Ucrainei spre statutul de ţară candidată, a precizat oficialul european, care a recunoscut în acelaşi timp că invazia rusă creează „noi parametri”.

Aderarea la UE este în mod normal un proces lung şi tensionat politic, în timpul căruia ţările trebuie să se alinieze la regulile şi valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvânt în privinţa aplicaţiilor de aderare.

Citește și : Germania trimite în Ucraina 2.700 de rachete sol-aer

Ţări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiţii, fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE.