DISTRIBUIȚI
Europa Libera

Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi câştigătorul recentelor alegeri la primăria Chişinăului, dar al cărui mandat nu a fost validat de instanţă, Andrei Năstase, preşedintele Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA) au transmis marţi Consiliului Europei rezoluţia adoptată la protestul de duminică, informează presa de peste Prut, potrivit agerpres.

Sandu şi Năstase, care au mers la Strasbourg împreună cu reprezentanţi ai Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), s-au întâlnit cu secretarul general al Consiliului, Thorbjřrn Jagland.


Citește și : Delegaţie de senatori republicani din SUA la Moscova, înaintea primului summit Trump-Putin

De asemenea, premierul moldovean Pavel Filip s-a întâlnit marţi, la Strasbourg, cu Thorbjřrn Jagland, căruia i-ar fi promis că va fi creat un grup de lucru care va analiza prevederile din Codul Electoral.

Potrivit observatorilor moldoveni, premierul Pavel Filip s-a deplasat la Strasbourg pentru a convinge conducerea Parlamentului European şi pe cea a Consiliului Europei că guvernanţii nu au de-a face cu decizia privind anularea rezultatele alegerilor municipale, luată de către instanţele de judecată.

În acest sens, preşedintele PAS a scris pe pagina sa de Facebook că a fost o discuţie importantă cu secretarul general al Consiliului Europei, la care delegaţia opoziţiei moldovene a încercat să demaşte „falsurile guvernării care încearcă să mintă partenerii internaţionali precum că invalidarea alegerilor a avut loc din cauza legislaţiei”.

” Legea nu este o problemă, legea a funcţionat timp de 21 de ani şi este foarte clară. Instituţiile subordonate politic sunt problema fundamentală. Thorbjřrn Jagland a arătat un interes sporit faţă de criza actuala din Republica Moldova, accentuând importanţa respectării principiilor democraţiei şi statului de drept într-o ţara europeană”, a mai scris Sandu în postarea sa.

Joi, Parlamentul European va dezbate subiectul respectării dreptului omului, democraţiei şi statului de drept în Republica Moldova.

Citește și : Prima tranșă din asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova se amână din cauza invalidării alegerilor

Liderii PAS, PPDA şi PLDM se află la Strasbourg pentru a prezenta în Parlamentul European rezoluţia adoptată duminică în cadrul protestului antiguvernamental din capitala Republicii Moldova, conform Radio Chişinău.

Protestatarii au cerut validarea alegerilor pentru primăria Chişinăului câştigate de Andrei Năstase, renunţarea la sistemul mixt de vot şi demiterea judecătorilor care au anulat scrutinul municipal.

Liderii opoziţiei vor discuta cu partenerii europeni despre derapajele pe care le-a înregistrat Republica Moldova, fiind preconizată o întrevedere cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, potrivit postului de radio citat.